Tv vooraf

De kelder van Claudia de Breij is een snelkookpan voor nieuwe liedjes in Safe Cave

In haar kelder ontvangt Claudia de Breij collega-artiesten. Hun opdracht: maak samen binnen 45 minuten een nieuw liedje. Te zien via een livestream en een televisieprogramma: Safe Cave.

Jeroen Schmale
Claudia de Breij, Michelle Samba en beatboxer Abdelhadi Baaddi in de Safe Cave. Beeld BNNVARA
Claudia de Breij, Michelle Samba en beatboxer Abdelhadi Baaddi in de Safe Cave.Beeld BNNVARA

De ruimte onder haar Utrechtse huis werd al meer een studio, het afgelopen coronajaar. “Om de somberte op afstand te houden maakte ik steeds meer werk van die thuisstudio. Weer een nieuwe box, dat hoor ik van meer muzikanten,” vertelt De Breij (45).

Vaste prik: op donderdagavonden speelt ze er met haar vaste muzikanten, Michelle Samba en Abdelhadi Baaddi, met wie ze vlak voor corona aan een nieuwe voorstelling begon: Hier ben ik, over het leven van variétéartieste Heintje Davids. Dat liep snel spaak, vanwege die allesoverheersende pandemie, maar met Samba en Baaddi bleef ze dus wel muziek maken.

Op het spel

“Eind april komt daar een album van uit, dat ook grotendeels in deze kelder is opgenomen. Het maffe is: we spelen toch het beste als er iets op het spel staat. Je zou denken: maak op donderdagavond muziek met vrienden en het is mooi zat, maar ik heb iets van druk nodig. Dat er een album van komt, of een programma. Abdelhadi kwam op het idee om onze sessies te streamen en vanuit dat idee is Safe Cave geboren.”

Het programma, te zien onder de vlag van NPO Cultuur, werkt als volgt: op donderdagavond ontvangt De Breij met Samba en Baaddi een muzikale gast in haar kelder, met wie ze in drie kwartier een (deel van een) nieuw liedje schrijft en speelt. Dat hele proces wordt gestreamd via YouTube en in een soort samenvatting op vrijdagavond uitgezonden door BNNVara.

Contact maken

In de eerste aflevering is Roel van Velzen te gast. De Breij: “We zeggen ‘hallo’ en gaan dan direct samen een bestaand liedje spelen, dat we allebei kennen. Je moet wel contact maken als je samen musiceert. Het is toch een beetje alsof je elkaar je ondergoed even laat zien. Daarna gaan onze drie kwartier in voor het nieuwe liedje. Via Zoom kijkt iemand mee met een kookwekker in de handen, na 45 minuten moet er echt iets klaar zijn. Dat kan dus ook mislukken, die spanning heb ik dus nodig.”

Na Van Velzen zijn onder meer operazangeres Francis van Broekhuizen en Danny Vera te gast in de kelder. Met de artiesten zoekt ze expres niet al te veel contact voor hun komst naar Utrecht. “Zeker niet over het nummer dat we gaan maken. Vooral omdat ik een waardeloze actrice ben, dat zie je er direct aan af. Geef mij maar de spanning van dat ene moment waarop het moet gebeuren, die mis ik al zo, nu ik niet in het theater sta.”

Safe Cave, iedere vrijdag om 22.20 op NPO 3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden