Achtergond

De jubileumverhalen van uitgeverij Van Oorschot maken hebberig

Omdat uitgeverij Van Oorschot 75 jaar bestaat, schreven dertien fondsauteurs een jubileumverhaal. Ze zijn te koop onder het motto ‘Van Oorschot koop je blind’.

Maarten Moll
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

‘Laat je verrassen door een van onze topauteurs’, staat op de doos met dichtgeplakte enveloppen in de boekhandels. En in die enveloppen zitten boekjes met een verhaal van dertien auteurs van dit jaar 75 jaar bestaande uitgeverij Van Oorschot (Ja, die van de befaamde Russische Bibliotheek.)

Je weet dus niet van welke schrijver je een verhaal koopt. Dertien hebben voor deze jubileumactie een nieuw verhaal geschreven van gemiddeld 25 bladzijden: Martin Michael Driessen, Nico Dros, Stephan Enter, Yolanda Entius, Carl Friedman, Otto de Kat, Sander Kollaard, Gilles van der Loo, Sipko Melissen, Elisabeth van Nimwegen, Willem Jan Otten, Jannie Regnerus, en Marijke Schermer.

Benieuwd naar het verhaal van Libris Literatuurprijswinnaar van dit jaar Sander Kollaard? De kans is een op dertien dat je zijn verhaal met de titel Rood uit de doos tevoorschijn tovert. Het is een beetje als touwtje trekken op de kermis; je weet niet precies wat je krijgt. (Mooi verhaal van Kollaard, trouwens, en er komt ook weer een hond in voor.)

Tegoedbonnen

Heel slim zijn op de envelop alle dertien boekjes afgebeeld, in dertien verschillende kleuren. Je zou er hebberig van worden. ‘Verzamel ze allemaal’, staat er dan ook nog bij. En om de verrassing te vergroten zitten in sommige enveloppen gesigneerde exemplaren of speciale tegoedbonnen.

En wat Van Oorschot ook niet nalaat te vermelden: de boekjes verschijnen in een eenmalige oplage, dus op is op.

Opvallend is de bijdrage van Carl Friedman. Ze overleed eerder dit jaar, op 27 maart, en dit postuum uitgegeven verhaal, Zwemmers in de nacht, verschijnt zestien jaar na haar laatste boek met verzamelde columns Wie heeft de meeste joden.

En twee van de auteurs schreven niet echt speciaal een nieuw verhaal, maar leverden een tekst van een project waar ze al aan bezig waren. Otto de Kats verhaal W.A. – dat speelt in Atjeh, begin twintigste eeuw – is de opening van een volgend jaar te verschijnen roman, en Willem Jan Ottens Een verborgen leven, over film, ‘maakt deel uit van een te verschijnen essay in boekvorm’.

Benieuwd zijn we ook of Stephan Enter zijn schaatsverhaal Avercamp, laat twintigste eeuw, tot iets groters zal weten uit te bouwen. En anders wel of Marijke Schermer meer gaat doen met haar verhaal Toe-eigenen. Eerste zin: ‘Nooit over schrijvers schrijven, had mijn uitgever gezegd.’ En of er meer autoverhalen zullen volgen van Martin Michael Driessen.

Fijnste openingszin: ‘Kroketten, broodje brie, rosbief, friet; dat zijn de dingen waar Klara van houdt, en witlof met ham en kaas, maar niet tussen de middag.’ U zult zelf moeten uitvinden van wie die zin is. Door blind een envelop te kiezen. Het is zeker een gokje waard.

De jubileumverhalen zijn te koop voor €5,99 per envelop.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden