PlusVoor alle leeftijden

De jongen en de papegaaiduiker gaat over grote thema’s als vriendschap en opgroeien

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: De jongen en de papegaaiduiker van Michael Morpurgo en Benji Davies (Luitingh-Sijthoff, € 17,99).

Joukje Akveld
null Beeld -
Beeld -

Wie zijn Michael Morpurgo en Benji Davies?

De Engelse Michael Morpurgo schreef meer dan 150 kinderboeken waarvan Warhorse het bekendste is. Dat verhaal, dat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en verteld wordt vanuit het perspectief van een paard, werd verfilmd door Steven Spielberg en bewerkt tot een succesvolle muziektheatervoorstelling. De eveneens Engelse Benji Davies is de internationaal succesvolle prentenboekmaker van Het eiland van opa en De kleine walvis dat in 2017 Prentenboek van het Jaar was.

Wat is De jongen en de papegaaiduiker voor een boek?

Michael Morpurgo is een type schrijver dat we in Nederland eigenlijk niet kennen. Zijn verteltoon is licht afstandelijk, zijn verhalen ademen iets klassieks. Ze spelen zich vaak af in het verleden waarbij Morpurgo zich opwerpt als een verteller die kinderen meevoert naar een andere tijd. Ook De jongen en de papegaaiduiker is een historisch verhaal. Het beschrijft het leven van een kleine jongen die schipbreuk lijdt en gered wordt door een vuurtorenwachter op een eiland waar ooit papegaaiduikers leefden. Morpurgo volgt de jongen gedurende zijn moeilijke kinderjaren op een kostschool en als soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eenmaal volwassen keert hij terug naar de vuurtorenwachter, met wie hij een hechte band krijgt. Qua vormgeving doet het boek denken aan de historische muizenavonturen van Torben Kuhlmann: bijna net zoveel illustraties als in een prentenboek, alleen is het boek dikker en voor een oudere doelgroep.

Wat maakt het boek bijzonder?

Die vorm: een nostalgisch verhaal met vaak paginagrote illustraties geschilderd in een verflenst palet. De jongen en de papegaaiduiker gaat over grote thema’s als vriendschap, opgroeien, liefde voor de natuur en je eigen weg durven gaan. Davies schilderde romantische platen van schepen, vuurtorens en papegaaiduikers die nauw aansluiten bij de weemoedige tekst. Dit boek, mooi vertaald door Edward van de Vendel, is bij uitstek een verhaal om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of acht. De voorlezer zal er zeker zoveel plezier aan beleven als het kind.

.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden