Plus

De jazz bloeit 3 dagen op de Wallen

Bruut, Jan Akkerman en DJ Maestro treden vanaf vrijdag op tijdens Red Light Jazz. Het festival biedt drie dagen jazz op 32 locaties op en rond de Wallen. Mark Doorn is een van de organisatoren van het festival.

Peter van Brummelen
De Britse bluesmuzikant Jack Broadbent speelde in 2014 als straatmuzikant op de Oudezijds Achterburgwal. Inmiddels staat hij op de grootste jazzfestivals Beeld YouTube
De Britse bluesmuzikant Jack Broadbent speelde in 2014 als straatmuzikant op de Oudezijds Achterburgwal. Inmiddels staat hij op de grootste jazzfestivalsBeeld YouTube

Wat hebben jazz en de Wallen met elkaar?
"Heel veel eigenlijk. De geschiedenis van de jazz in Nederland is begonnen op de Wallen. De Nederlands-Surinaamse versie ervan ontstond in zaken als Casablanca en de Cotton Club."

"Inmiddels is jazz wijdverspreid over de stad en het land, maar ook op de Wallen klinkt de muziek nog altijd. Mijn eigen Bethany's Jazz Club in de Bethaniënstraat is helaas ter ziele, maar in bijvoorbeeld De Academische Club, De Engelbewaarder en Het Paleis van de Weemoed wordt regelmatig iets georganiseerd."

Dit wordt de vierde editie van Red Light Jazz. Waarin verschilt deze van die van 2014?
"Sowieso in grootte. Er zijn weer meer locaties bijgekomen, het zijn er dit jaar 32. Qua programmering borduren we voort op wat we deden. Naast muzikanten die al wat meer gearriveerd zijn, is er plaats voor jong talent. De focus ligt dit jaar op de gitaar. Jan Akkerman is een topattractie natuurlijk, maar ook heel blij zijn we met Jack Broadbent."

"Hij is een Engelse bluesmuzikant die slidegitaar speelt. In 2014 zat hij als straatmuzikant op de Majoor Bosshardtbrug op de Oudezijds Achterburgwal. Een filmpje daarvan is viral gegaan. Inmiddels speelt hij op de grootste jazzfestivals van de wereld. Op Red Light Jazz keer hij terug naar de plek waar zijn succes min of meer is begonnen: de Wallen."

Op het programma staan ook twee optredens van het Rembrandt Duo, ooit de begeleiders van Manke Nelis. Wat is hun link met jazz?
"Een directe link is niet makkelijk te leggen, maar we zoeken in het programma soms ook de randjes op. Er is ook aandacht voor Johnny Meyer, die uit dezelfde wereld als het Rembrandt Duo kwam. Hij speelde als accordeonist alles: het levenslied, maar net zo makkelijk pure jazz."

Wat is van de 32 locaties van het festival de meest exotische?
"Toch wel Casa Rosso, bekend van het erotische entertainment. De directeur ervan zit ook in het bestuur van Red Light Jazz. Het festival is een ondernemersinitiatief geweest. Ze wilden iets teruggeven aan de buurt. Soms verbaast het ons hoeveel enthousiasme er is bij de ondernemers. Neem Excalibur op de Oudezijds: dat is een café waar ze toch vooral hardrock draaien, maar ook zij sponsoren ons."

Ook behoorlijk exotisch: de korpszaal van het Leger des Heils.
"Je bekijkt zo'n buurt in al zijn glorie. En het Leger des Heils is onlosmakelijk verbonden met de Wallen natuurlijk, dus we zijn heel blij dat we ook in de korpszaal mogen programmeren."

"We doen er vooral de meer wereldmuziekachtige dingen, waaronder dit jaar een concert van de Turkse zanger en gitarist Ya¿am Hancilar. We organiseren trouwens ook optredens in bejaardenhuis De Flesseman, dat hoort ook bij de buurt."

Kan het festival in de toekomst nog groeien, of benutten jullie alle mogelijke locaties nu wel?
"Jazz kan worden gemaakt door grote ensembles of big bands, maar ook door een of twee muzikanten. De grotere locaties hebben we wel, maar kleine plekjes kunnen er nog wel bij. En nu hebben we nog maar één buitenpodium, op de Prins Hendrik­kade. Het zou mooi zijn als we dat volgend jaar bij ons vijfjarige jubileum kunnen uitbreiden met een podium op de Nieuwmarkt."

Red Light Jazz op en rond de Wallen van 2 t/m 4 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden