Plus

'De humor uit Dumpertreeten is op tv niet geaccepteerd'

Neem twee mannen, laat hen scherp reageren op grappige video's en je hebt de populaire onlineshow Dumpertreeten. Woensdag is de 100ste aflevering.

Jorieke van Noorloos
René van Leeuwen (l) en Matthijs van den Beukel, de mannen achter Dumpertreeten. Beeld Renate Beense
René van Leeuwen (l) en Matthijs van den Beukel, de mannen achter Dumpertreeten.Beeld Renate Beense

'Knul hoekt alle cafégangers de moeder," zegt Nick Toet van DumpertTV, die de titel van de eerste video voor Dumpertreeten aankondigt. René van Leeuwen (28) en Matthijs van den Beukel (36) bekijken de video in de studio van hun show en geven 'm een rating: vijf reeten is een goede score, één reet is vrij slecht.

Deze video, waarin drie mannen vechten in een café, krijgt van Van Leeuwen vier reeten. Als commentaar geeft hij: "Je kunt weer goed zien waarom alcohol overal te krijgen is en wiet verboden is. Volstrekt logisch."

Daarna volgen nog video's over een domme scheidsrechter, borsten en een gevecht in een bushokje in Zutphen, waarover Van Leeuwen zegt: "Als je in Zutphen woont, kan ik me wel voorstellen dat je bij Isis wilt gaan vechten." Dumpertreeten komt elke woensdag online op Dumpert.nl en YouTube.

Hitler-special
Op Dumpert kunnen mensen, net als op YouTube, filmpjes uploaden en die bekijken. Ook kun je er andere programma's volgen, zoals Dumpert filmt je werkplek. In de show kijken Matthijs van den Beukel en René van Leeuwen - op hun platform beter bekend als Johnny Quid en Van Leeuwen - naar die uploads en ­geven ze er commentaar op.

Dumpert is van dezelfde uitgever als GeenStijl en de ­humor is vergelijkbaar. De grappen zijn hard en vaak op het randje of er net overheen, bijvoorbeeld tijdens Dumpertreeten 88: De Hitler-Special. In die aflevering komt een video voor die verticaal is gefilmd, zoals veel mensen filmen. Matthijs van den Beukel maakt daarover een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog: "Omdat iedereen het doet, betekent niet dat het goed is. Zo kwamen de nazi's aan de macht."

"Drie jaar geleden mailde een oud-collega me," vertelt René van Leeuwen nadat een aflevering is opgenomen. "Hij zei alleen: 'Ik heb een idee voor een show: Dumpert­reeten'. Dus dat gingen we doen, ik presenteerde het toen nog met Maxim Hartman. Het lijkt een beetje op America's Funniest Home Video's, dus het is helemaal niet uniek wat we doen. Maar het scoort als een tiet."

Wat is er zo leuk aan Dumpertreeten?
René van Leeuwen (RL): "Dat we een show kunnen maken die op televisie niet zou kunnen, omdat deze humor daar niet wordt geaccepteerd. Voor mij is Dumpert echt een vrijplaats waar alles gezegd kan en mag worden, zoals die Hitlergrappen of opmerkingen over dikke tieten. En mensen waarderen dat."

Eerst presenteerde je Dumpertreeten met Maxim Hartman, nu met Matthijs. Waarom?
RL: "Maxim is een oncontroleerbaar projectiel. Als hij iets leuk vindt, doet hij mee, maar als hij het zat is, is ie weg. Dus na een tijdje wilde Maxim niet meer. Toen zei Matthijs dat hij zijn plek wel wilde innemen."

Matthijs van den Beukel (MB): "Ik was ook goedkoper."

RL: "Het duurde tot Dumpertreeten 60 totdat niemand meer zei dat ze Maxim terug wilden in de show."

Is het een fulltime baan?
RL: "Het is meer dan een fulltime baan; Dumpert is niet iets wat je ernaast kunt doen. Voordat een filmpje kan worden gedraaid, hebben wij al uren zitten bellen met interviewkandidaten en internetgekkies, en zijn we bezig geweest met afspraken maken. Voor 20 minuten video ben je dagen aan het monteren."

MB: "We bedenken en filmen formats, Dumpertreeten is een van die formats. Je moet DumpertTV echt als een productiehuis zien."

In de show zijn jullie snel, scherp en de grappen hard. Zijn jullie echt jezelf in zo'n video?
MB: "De montage wijzigt al een heleboel aan wie je bent. De kijker ziet een gemonteerde versie en niet hoe we zoeken naar een grap, of vijf keer de plank misslaan. Mijn vrienden weten dat ik lang niet altijd zo scherp ben, René en ik worden echt door de montage gered. Het is ook ­fucking saai om helemaal jezelf te zijn, zoals je thuis op de bank zit. Daar zit niemand op te wachten."

RL: "Je ziet het ook aan gasten die voor het eerst langskomen. Die denken: dit is hartstikke simpel. Maar na tien minuten merken ze dat de grappen op zijn. We hebben ooit de jongens van Rundfunk te gast gehad, zij hebben een programma op de NPO en weten wél precies wat werkt bij ons. Die aflevering was echt briljant."

MB: "Met gasten is het soms best lastig, want we weten van tevoren niet of ze het leuk doen in de show. Je kunt tijdens het filmen niet zeggen: oké, we stoppen ermee, want dit werkt niet. Zo hebben we ooit een kijker uitgenodigd die niet herkenbaar in beeld wilde en dus in een raar groot pak kwam. En hij was niet grappig. Echt een fiasco."

RL: "We weten pas sinds enkele maanden wat wel en niet werkt. Daarvoor waren we echt nog aan het kutten en moesten we onze draai nog vinden."

MB: "Tegelijkertijd keken er honderdduizenden mensen met ons mee. Dat is ook de beste manier om dingen te leren: door het gewoon te doen en te kijken hoe het bevalt. Eigenlijk doen we nog steeds maar wat."

Als je jou googelt, Matthijs, vind je artikelen over jou als christen en je columns over je kinderen. Dat lijkt niet te stroken met het beeld dat de kijkers van Dumpertreeten van je hebben.
MB: "Mensen vergeten dat ik meer doe en ben dan Dumpert. Ik vind het te gek dat ik voor geld over mijn kinderen mag opscheppen op fabmama.nl. Ook heb ik een geschiedenis als christen, maar met dat geloof doe ik niets meer."

Hoe komt dat?
MB: "Op de universiteit ging ik erover nadenken en bleek het geloof toch niets voor mij te zijn. Ik ben christelijk ­opgevoed, dus mijn ouders vonden dat niet leuk. Ze hoorden mij ook voor het eerst vloeken op Dumpert."

Hoe reageren mensen op straat op jullie?
RL: "We worden vaak herkend, vooral op plekken waar mensen onder de dertig samenkomen, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan. Dan willen ze met ons op de foto."

MB: "Maar het is altijd positief."

RL: "We kunnen er wel om lachen, maar het blijft ongemakkelijk. We vinden onszelf ook niet zo boeiend en we praten ook niet zo graag over onszelf. Dit is ook het eerste interview dat we samen geven."

Hoe lang willen jullie nog doorgaan?
MB: "Totdat het gênant wordt."

RL: "Daar teken ik voor."

Top vijf filmpjes

De lijst met favoriete filmpjes van Johnny Quid en Van Leeuwen verandert iedere dag, maar dit zijn hun favorieten op dit moment:

1. Big Dawg kopt ijswagen:
"Dit filmpje is een klassieker en omvat alles wat het perfecte Dumpertfilmpje moet hebben: iemand doet heel stoer, dan gebeurt er iets onverwacht en dat zorgt voor leedvermaak. Die man had ook door van alles geraakt kunnen worden, maar nee, het werd een fucking ijscowagen. Heerlijk."

2. Ik vind helemaal mooi: "Dit is het ideale gekkiefilmpje. We hebben ooit geprobeerd om deze man voor DumpertTV te spreken, maar hij zwerft door Dordrecht en is echt onvindbaar."

3. Boksopa geconfronteerd met hashtag: "Weer zo'n paradijsvogel, net als de man in 'Ik vind helemaal mooi'. Ik vind het gewoon een mooie vent."

4. Alle geitenfilmpjes: "Geiten zijn het symbool voor Dumpert, het zijn een soort gemankeerde schapen maar wel de meest nuttige dieren op aarde. Echt, ga je vijftien jaar door een woestijn banjeren, neem dan een geit mee. Je kunt de huid gebruiken, ze geven melk en je kunt hun vlees eten. Hun klanken doen het ook goed in internetvirals, trouwens. Vandaar: geiten in dit lijstje."

5. Shaolin workshop gehad: "Dit filmpje is alsof je alle video's van America's Funniest Home Video's in een blender hebt gehad en dit eruit gekomen is. Het is briljant, het raakt alle emoties van het menselijk spectrum."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden