PlusCabaretrecensie

De grappen van Pieter Jouke vragen flink wat geduld

Absurdist Pieter Jouke is zich aan het ontwikkelen van lollige taalkunstenaar tot cabaretier met een verhaal. Helaas moeten we in Laars Lappen soms te lang wachten op de lach.

Mike Peek
De voorstelling Laars Lappen gaat over het overlijden van de vader van Pieter Jouke, en daaraan gekoppeld het begrip heldendom. Beeld Thierry Schut
De voorstelling Laars Lappen gaat over het overlijden van de vader van Pieter Jouke, en daaraan gekoppeld het begrip heldendom.Beeld Thierry Schut

Toen de elektronicaverkoper Pieter Jouke een 360 gradencamera aan wilde smeren, had de cabaretier maar één vraag: krijg ik daar een ovenhandschoen bij?

Jouke werd bekend met dit soort omdenkgrappen, die op de flinterdunne rand tussen aartsflauw en oergeestig balanceren. Zijn vorige voorstelling, Gloeiende Plaat, had voor het eerst meer gewicht. Hij sprak over mannelijkheid in de tijd van MeToo, wat het perfecte dienblad bleek voor zijn humor.

In Laars Lappen probeert hij iets soortgelijks. Het programma gaat over het overlijden van zijn vader, en daaraan gekoppeld het begrip heldendom. “Het is moeilijk om een held te zijn en makkelijk om er één genoemd te worden,” is het fraaiste zinnetje van de avond. Het fungeert als losse kapstok voor veel maatschappelijke metaforen. Suiker lost alleen op in thee als het water heet is, vertelt hij bijvoorbeeld. Dan kun je niet verwachten dat het wantrouwen van coronasceptici zomaar oplost in rationele argumenten. Ook daar is warmte voor nodig. Fraai.

Egels van kaas

De wat serieuzere Jouke bevalt prima. Het laatste deel van de avond, geheel gewijd aan zijn vader, ontroert en laat zien wat een goede verteller hij is geworden.

Toch is Laars Lappen minder geslaagd dan zijn voorganger. Dat ligt vooral aan de grappen, die soms flink wat geduld vragen. Neem het stuk over egels. Die zouden in een perfecte wereld van kaas zijn gemaakt, aldus de cabaretier. De prikkers zitten er immers al in. Een leuk uitgangspunt en ook de punchline is prima, maar Jouke heeft te veel tijd nodig om het verhaaltje rond te breien. Daardoor kom je nooit in het melige ritme dat zijn hersenspinsels echt laat bloeien.

CABARET
Laars Lappen
Door Pieter Jouke
Regie Annelies Herfst
Gezien 20/9, De Kleine Komedie
Te zien 30/9, Het Oude Raadhuis, Hoofddorp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden