PlusSerierecensie

De gedistingeerde advocaat Perry Mason is in de nieuwe HBO-uitvoering een morsige antiheld

De Perry Mason uit de nieuwe HBO-serie lijkt in niets op de gedistingeerde advocaat uit de originele Amerikaanse tv-serie.

Andre Nientied
De originele Perry Mason Beeld ANP Kippa
De originele Perry MasonBeeld ANP Kippa

In de vroege televisiejaren was Perry Mason een goedgeklede strafrechtadvocaat, gespeeld door Raymond Burr. De Amerikaanse tv-serie telde tussen 1957 en 1966 negen seizoenen; in Nederland zond de Vara de reeks tussen 1962 en 1966 uit. In de jaren tachtig en negentig volgden er ook nog 26 televisiefilms.

De Perry Mason uit de nieuwe HBO-serie lijkt in niets op de gedistingeerde advocaat. De door Matthew Rhys gespeelde privédetective staat in het Los Angeles van 1931 aan het begin van zijn carrière. Hij verdient een grijpstuiver door met zijn camera overspelige acteurs te betrappen. ­Deze Perry Mason oogt als een morsige versie van Jack Nicholsons Jake Gittes in Chinatown, ook een privé­detective die in het LA van de jaren dertig zijn neus in smerige zaakjes stak.

Mason tobt met een oorlogstrauma, opgelopen in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. De detective wordt door niemand voor vol aangezien; zijn opdrachtgevers schepen hem af met een fooi en zijn Zuid-Amerikaanse vriendin is hem overal de baas – bij een wilde vrijpartij werkt ze hem letterlijk het bed uit.

Vastgenaaide oogleden

Mason krijgt de kans zijn talent als speurneus te bewijzen wanneer de ijdele advocaat Elias Birchard Jonathan (John Lithgow) hem vraagt voor een kwestie die Los Angeles bezighoudt: de zaak van de vermoorde baby Charlie. Deze werd dood in een tram achtergelaten, hoewel zijn ouders het losgeld hadden betaald. Van een afstand leek Charlie nog in leven, omdat zijn oogleden aan het gezicht waren vastgenaaid, zodat zijn ogen open waren – de serie schuwt geen gruwelijke details.

De zoektocht naar de dader is bij de corrupte recherche niet in goede handen, dus huurt de invloedrijke opa van de baby een detective in. Met enige tegenzin zet de weinig ambitieuze Mason zich aan de klus.

Hij stuit bij zijn zoektocht naar de dader niet alleen op dubieuze politieagenten, maar ook op religieuze fanatici. De ouders van de vermoorde baby staan onder invloed van de charismatische gebedsgenezeres Sister Alice (Tatiana Maslany), die beweert Charlie weer tot leven te kunnen wekken. Omdat de schandaalpers een zondebok zoekt, komen de ouders in kwaad daglicht te staan, maar Mason vermoedt dat dit een afleidingsmanoeuvre is van hogere machten.

In de traditie van film noirs als het eerdergenoemde Chinatown is iedereen verdacht in een verhaal dat met elke aflevering ingewikkelder wordt.

Morsige antiheld

Oorspronkelijk zou Robert Downey jr. de rol van Perry Mason op zich ­nemen, maar vanwege andere verplichtingen liet hij de klus aan de minder bekende Rhys, die een Emmy won voor zijn rol in The Americans. Hij zet Mason neer als een morsige antiheld, die naadloos past in de groezelige realiteit van Los Angeles in crisistijd.

Mason is al net zo weerbarstig als de serie zelf, die – mede vanwege de vele personages – pas na enkele afleveringen de kijker voor zich weet te winnen. Daar staan een hoop gelaagde personages tegenover, zoals de trouwe secretaresse Della Street (Juliet Rylance), die Mason zover weet te krijgen strafrecht­advocaat te worden. Die stap biedt de serie terecht ruimte voor een tweede seizoen.

Perry Mason

Regie Timothy van Patten
Met Matthew Rhys, John Lithgow, Robert Patrick, Tatiana Maslany, Juliet Rylance
Te zien Ziggo Movies & Series, 8 afleveringen, wekelijks vanaf 22/6

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden