PlusReportage

De Fotograaf des Vaderlands mag nog een jaartje blijven

Jan Dirk van der Burg maakt zelf bekend dat hij nog een jaar mag aanblijven als Fotograaf des Vaderlands. Beeld Dingena Mol
Jan Dirk van der Burg maakt zelf bekend dat hij nog een jaar mag aanblijven als Fotograaf des Vaderlands.Beeld Dingena Mol

In Sexyland evalueerde Jan Dirk van der Burg zijn ambtstermijn als Fotograaf des Vaderlands. Omdat we vanwege corona toch ‘entre nous’ waren, maakte hij alvast stiekem zijn opvolger bekend.

Jan Dirk van der Burg is gehuld in de outfit waarin hij zich de laatste jaren graag hulde bij officiële gelegenheden: een blauw pak met gouden biezen, afgemaakt door een rood-wit-blauwe sjerp met daarop de woorden ‘Fotograaf des Vaderlands’. Aan het begin van de avond draagt hij ook zo’n plexiglazen gelaatsscherm. Vanwege corona. In verband daarmee wijst hij de bezoekers ook even op de aanwezige fotograaf van Het Parool, die zich weleens zou kunnen ontpoppen als een Ferry de Kok die iedereen die de 1,5 meterregels schendt genadeloos vastlegt.

Geen showpony

Slechts 35 mensen mogen vanavond aanwezig zijn bij de Vrolijke Fotoavond des Vaderlands, hun kaartjes hebben ze gewonnen in een loterij. Sexyland in Noord is de plek waar Van der Burg in 2018 de Intocht der Fotograaf des Vaderlands organiseerde, compleet met fanfare en showpony, waarmee meteen duidelijk was dat hij zijn ambt als Fotograaf des Vaderlands (ingesteld naar voorbeeld van de Dichter des Vaderlands) iets anders zou uitvoeren dan de vier collega’s die hem daar sinds 2013 in voorgingen.

Die collega’s waren allen slechts een jaar Fotograaf des Vaderlands, Van der Burg is het nu al een paar jaar. Maar nu komt daar dus een einde aan. Het programma van vanavond belooft ietwat geheimzinnig dat Van der Burg niet alleen zal evalueren, maar ook ‘evolueren’. En ja, daar mag bij gelachen worden. Humor is een essentieel onderdeel van Van der Burgs foto’s van vaak heel gewone Nederlanders. Uitlachen wordt het nooit. Zie #Heerlijkgenieten, zijn wekelijkse rubriek in De Volkskrant waarin hij in woord en beeld liefdevol hobbyisten als magneetvissers, linedancers en kattenbeeldjesverzamelaars portretteert.

Het afgelopen jaar fotografeerde de Fotograaf des Vaderlands ook volkszangers met de naam Wesley, van wie er nogal wat bestaan in Nederland. We krijgen in Sexyland een film te zien van allemaal Wesleys die, nu ze door het coronavirus niet kunnen optreden, staan te zingen in hun huiskamers. Opvallend hoe eender al die kraakheldere interieurs lijken. Volkszangers wonen in huizen waar alles groot is: de tv-schermen, de tafels en vooral de bankstellen.

Nicotinekauwgom

Dienstmededeling tussendoor: namens Marcel van Roosmalen, de columnist met wie hij onlangs het boek Nederland onder het systeemplafond uitbracht, vraagt Van der Burg of iemand misschien nicotinekauwgom heeft, Marcel zit namelijk zonder. Diens vriendin en collega-columnist Eva Hoeke roept: “Dit is serieus, hè.” Helaas, niemand kan helpen.

Door met de Grote Fotoquiz des Vaderlands, waarin de Fotograaf des Vaderlands wordt bijgestaan door de Eerste Stagiair des Vaderlands. Leermomentje: behalve in het Nederlands heeft Van der Burg ook een Wikipediapagina in het Esperanto. Voor het antwoord op de quizvraag waarom zijn moeder onlangs bij een foto van hem op Instagram een kotsemoticon plaatste, belt Van der Burg naar het ouderlijk huis. Ma is op familiebezoek, horen we pa zeggen. Op haar 06 bereikt Van der Burg zijn moeder alsnog. Die emoticon was een foutje, ze had haar bril niet op. “Nou, Dirkje...” rondt de Moeder des Vaderlands het telefoongesprekje af.

Aan het einde van de avond – we zien Marcel van Roosmalen inmiddels zuigen op het stokje van een rood-wit-blauw vlaggetje zoals iedere Sexylandbezoeker dat vanavond op zijn of haar stoel trof – is er de kwestie van de opvolging van de Fotograaf des Vaderlands. Omdat we vanavond toch in zo’n klein gezelschap bijeen zijn, meent Van der Burg best alvast stiekem bekend te kunnen maken wie dat is. Hij maakt er wel een plechtig moment van. Hij verlaat Sexyland via de voordeur, waarna de nieuwe Fotograaf des Vaderlands via de achterdeur het pand zal betreden.

Via de achterdeur komt even later weer gewoon Van der Burg binnen. De organisatie van de Fotograaf des Vaderlands vond het tijd voor een herijking van het ambt, legt hij uit, het zou ook niet leuk zijn een nieuw iemand aan te stellen in deze rare tijd, dus hij mag nog een jaartje. En hij zit boordevol plannen. Maar het Wesleyfal, een festival met alleen maar Wesleys, zit er vanwege corona voorlopig helaas niet in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden