PlusSerierecensie

De fascinerende Arabella is in I may destroy you meer dan een slachtoffer

Andre Nientied
I may destroy you. Beeld
I may destroy you.

Arabella Essiedu is met haar expressieve gezicht en roze haar een opvallende verschijning, zelfs in de ­Londense uitgaanswijk Soho. Dat ze regelmatig door voorbijgangers staande wordt gehouden heeft echter een andere reden: ze herkennen haar als de schrijfster van de bestseller Chronicles of a Fed Up Millennial, ­citeren hele passages van hun favoriete boek en willen met haar op de foto.

Ook de uitgever is dol op de successchrijfster en wacht met spanning op haar tweede boek. Maar Arabella worstelt met een writer’s block, een bekend fenomeen als je succes moet opvolgen.

Om haar inspiratie aan te wakkeren stuurt de uitgever haar een paar weken naar Italië. Ook daar feest Arabella meer dan ze werkt. Zeker wanneer haar vriendin Terry (Weruche Opia) op bezoek komt, zoals in de derde aflevering van I may destroy you is te zien in een lange flashback.

Arabella houdt aan haar werk­vakantie wel een Italiaans vriendje over, Biagio, maar deze drugsdealer is vooral op een andere manier ­stimulerend.

Bij terugkomst in Londen liegt ­Arabella tegen haar uitgever dat haar boek op een haar na af is; ze heeft nog één nachtje nodig om het manuscript fijn te slijpen. De uitgever biedt zijn kantoor in Soho aan, zodat de schrijfster rustig kan doorwerken, onder het genot van een goed gevulde mand met lekkernijen. Maar Arabella kan de aantrekkingskracht van Soho niet weerstaan en duikt met vrienden het nachtleven in.

Enorme black-out

Het wordt een avondje karaoke en een bezoekje aan de Ego Death Bar, waar Arabella halverwege de nacht naar buiten strompelt. De volgende dag zit ze niet alleen met een warrig en onaf manuscript maar ook met een hoofdwond, een kapotte iPhone en zo’n enorme black-out dat ze haar eigen huis niet meer kan vinden. En ze krijgt flashbacks van een verkrachting door een man. Al snel moet Arabella concluderen dat iemand haar gedrogeerd en daarna misbruikt heeft. Maar wie?

De Engels-Ghanese Michaela Coel (32) baseerde I may destroy you op haar eigen ervaring als gedrogeerd verkrachtingsslachtoffer. Ze speelt niet alleen de charismatische hoofdrol maar schreef het script van de twaalfdelige BBC-serie en regisseerde bovendien driekwart van de afleveringen.

Het is dan ook grotendeels haar verdienste dat Arabella een zeer gelaagd personage is dat niet in het hokje ‘zielig slachtoffer’ te plaatsen is. Ze is niet alleen slachtoffer, maar ook ­seksueel zeer actief en gebruikt soms onverantwoordelijk veel drugs. Ze is sterk, maar ook kwetsbaar; loyaal, maar ook jaloers. Arabella is, kortom, een complexe vrouw van vlees en bloed. Dat dit opvalt geeft al aan hoe weinig we dergelijke vrouwelijke ­personages in tv-drama zien.

Vette soundtrack

I may destroy you is extra bezienswaardig omdat de serie zich afspeelt in een grotendeels zwarte subcultuur en door een vette soundtrack wordt ondersteund. Dat daterape een wijdverbreid verschijnsel is dat niet alleen vrouwen treft, wordt onderstreept door de verhaallijn waarin Arabella’s homoseksuele vriend Kwame (Paapa Essiedu) ­tijdens een afspraakje wordt verkracht. Dergelijke intense scènes maken het kijken naar I may destroy you niet altijd even prettig, maar de sterke en actuele serie is er niet minder fascinerend door.

Drama

Regie/script: Michaela Coel

Met: Michaela Coel, Weruche Opia, Paapa Essiedu

Te zien op: Ziggo Movies en Series XL, 12 afleveringen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden