Plus

De Expatbeurs: 'Amsterdam is the place to be, maar 1500 euro huur is crazy'

Hoe kom je als expat aan een job, woning of studie en hoe leid je een Nederlands leven? Expats uit vele landen konden afgelopen zaterdag hun licht opsteken op een speciale beurs in de Westergasfabriek: I am expat.

Hanneloes Pen
Hoeveel expats er in Amsterdam zijn, is een lastige vraag Beeld Jean-Pierre Jans
Hoeveel expats er in Amsterdam zijn, is een lastige vraagBeeld Jean-Pierre Jans

Hoeveel expats er in Amsterdam zijn, is een lastige vraag voor de organisatie van de beurs I am expat. Het hangt af van de definitie 'expat', zegt organisator Nikos Nakos: "Kom je als student, als geliefde voor je man, werkzoekende, eigenaar van een bedrijf of vanwege familiehereniging."

Nakos: "De meeste expatters komen hier voor een baan in de IT, sales of customer support. Ze vinden Nederland een 'open en relaxte' maatschappij en voelen zich hier welkom."

Brexit
De top drie van landen van herkomst zijn Engeland, de Verenigde Staten en India, gevolgd door Frankrijk, Duitsland Polen en de Mediterrane landen. "Door de Brexit komen nu veel Engelsen deze kant op. Ze zijn onzeker en denken erover hun bedrijven hier voort te zetten zodat ze gemakkelijker zaken kunnen doen in de EU," zegt Nakos.

Op de beurs blijkt al snel dat expats een markt op zich zijn. Er staan vele stands: van makelaars, huizenverhuurbedrijven, onderwijsinstellingen, wervingsbedrijven die mensen aan een baan helpen. Ze hanteren pakkende slogans als: 'Helping you build a meaningful career', 'Live the Amsterdam life' en 'Let's make you feel at home'.

Hoge huur
"We ontmoeten veel IT'ers, velen uit Oekraïne, die naar de huizenprijzen vragen. Ze willen weten waar de goede buurten in de stad zijn en hoe snel ze een woning kunnen krijgen. Als ik de prijs van 1400 tot 1500 euro voor een gemeubileerd huis met een slaapkamer noem, schrikken ze wel. Dat zijn ze niet gewend," zegt verhuurmakelaar Bas Bakker van Principle Vastgoed dat negentig procent van zijn huizen aan expats verhuurt.

De Zwitser Valentin Gallone (25) staat bij een huizenverhuurbedrijf. Hij woont in een krakkemikkige, gehorige woning achter het Victoriahotel en is op zoek naar een nieuw onderkomen voor hemzelf en zijn Bulgaarse vriendin. "Amsterdam is the place to be. Maar 1500 euro is crazy," aldus Gallone, die in de graphic design zit.

Native speakers
Bij Pro Job, een wervingsbureau, hangen advertenties op een lange wand. Er worden banen aangeboden in de Human Resource (personeelszaken), sales, financiële sector en marketting.

"De internationale bedrijven zoeken native speakers. Vooral Engels-, Duits, Zweeds- en Franstaligen zijn in trek. We geven daarnaast trainingen om te laten zien hoe Nederland in elkaar steekt, wat onze gewoontes zijn en hoe de Nederlandse arbeidsmarkt werkt," zegt een medewerker van Pro Job.

null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

Nanny's, tandartsen en een wedding planner
Het gaat op de beurs niet alleen over het vinden van huizen, banen of passende studies. Er zijn ook stands van een cricketvereniging, een onderneming die nanny's aanbiedt, meubelbedrijf, tandartsen, huisartsen en een weddingplanner. "Het wordt elk jaar drukker. Een tijdje waren vooral Italiaanse nanny's in trek, dit jaar vooral de Spaanstaligen," aldus Emma van Balen.

Maaike van Schaik van Tandarts Jordaan is ook gevraagd een stand te bemannen. "Een kwart van onze patiënten is expat, velen komen uit Engeland, Griekenland, Spanje en Italië. Zij willen meer service. Wij leggen niet alleen uit als we een gaatje in hun kies moeten vullen maar laten ook de foto zien."

Nederlandse lifestyle
Subin Puthanpurayil uit India, inmiddels een half jaar in Nederland, loopt hier rond omdat hij op zoek is naar een baan voor zijn vrouw Anagha Manappatty. Subin zelf heeft een baan in Eindhoven maar zijn vrouw, civiel ingenieur, zoekt nog werk. Maar er zit weinig schot in de zaak.

Het stel besluit naar een van de vele workshops te gaan. Verschillende blijken al te zijn volgeboekt. Vooral populair zijn de workshops over het kopen van een huis, het vinden van een baan en over de basisbeginselen van de Nederlandse inkomstenbelasting.

De Braziliaanse Estela Santana (31), die nu twee jaar in Nederland woont en op zoek is naar een baan, heeft ook nog niet beet. "Ik ben daarom maar naar de workshop gegaan over het aanmeten van de Nederlandse lifestyle."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden