Plus

De erfenis van Drs. P wordt zorgvuldig en liefdevol uitgeplozen

Na zijn overlijden in 2015 liet Drs. P een enorme hoeveelheid liedteksten, boeken, correspondentie en ollekebollekes na. Er wordt met zorg over gewaakt.

Patrick van den Hanenberg
Dichter en liedjesmaker Drs. P in 1975. In 1942 schreef hij zijn eerste liedje, over het bombardement van mei 1940: Dijklied. Beeld Redferms
Dichter en liedjesmaker Drs. P in 1975. In 1942 schreef hij zijn eerste liedje, over het bombardement van mei 1940: Dijklied.Beeld Redferms

"Er gaat geen snipper papier de deur uit voordat die gecontroleerd is."

Aan het woord is oud-uitgever Vic van de Reijt, die ervoor moet zorgen dat niets van literaire waarde van de in 2015 overleden dichter/liedjesmaker Drs. P bij de ontruiming van zijn huis wordt vernietigd.

Die zorgvuldige houding heeft ervoor gezorgd dat het Theater Instituut tien dozen met handschriften van Drs. P mocht ontvangen. De correspondentie, ontelbare ollekebollekes, de geliefde versvorm van Drs. P, en liedteksten vormen een goudmijn voor P-biograaf Michèl de Jong.

Daarnaast wordt volgende week woensdag de ongeschonden boekerij van Drs. P feestelijk overgedragen aan het Rotterdamsch Leeskabinet. Deze van oorsprong socialistische bibliotheek, die halverwege de negentiende eeuw is opgericht, is tegenwoordig ondergebracht in de Bibliotheek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Het Leeskabinet heeft een humorafdeling, en toen de bibliothecaris Drs. P. Pesch bleek te heten, wist Van de Reijt dat de boeken op de juiste plek waren gekomen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zal bij die gelegenheid een toespraak over Drs. P houden, de P-tentoonstelling openen en het eerste exemplaar van de cd Het Rotterdams Passé van Drs. P in ontvangst nemen.

Station Delftsche Poort
Drs. P, geboren als Heinz Polzer, schreef in 1942 zijn allereerste liedje, Dijklied over het bombardement van mei 1940. Later volgden nog vele liedjes met Rotterdam als decor, waaronder Ik heb mijn eer op Katendrecht verloren en De meisjes van de suikerwerkfabriek.

Op de cd zijn naast uitvoeringen van Drs. P ook vertolkingen van Leen Jongewaard, Gerard Cox en Liesbeth List te horen.

Kees Torn en Mike Boddé schreven muziek bij onlangs ontdekte teksten over Rotterdam, waaronder een gedicht over Station Delftsche Poort:

Gisteravond op Station D.P.
Ontmoette ik een schone fee
'k Heb er een gesprek mee aangeknoopt
De conversatie slaagde onverhoopt
Zeer galant heb ik haar thuisgebracht
Daar heb ik toen ook overnacht
Maar des morgens tot mijn spijt
Was ik 6 x tien cent kwijt
Blijkbaar had ik een toiletjuffrouw verleid

De cd is een van de vele Drs. P-activiteiten van Het Heen- en Weerschap, de door Ivo de Wijs bedachte 'roepnaam' van de Stichting Auteursrechten H.H. Polzer/Drs.P.

Tijdens zijn laatste levensjaren, die hij doorbracht in de Amsterdamse verzorgingshuizen de Flesseman en De Poort, kreeg Drs. P dagelijks bezoek van een van de leden van het zogenoemde P-Comité. Dit bestond uit een aantal vrienden van Drs. P, onder wie Ivo de Wijs, muzikant Paul Prenen, uitgever Vic van de Reijt en de jonge fan Ringo Maurer.

Osdorp Posse
Na zijn overlijden bleek er een legaat te zijn, waarin Drs. P zijn auteursrechten aan zijn uitgever Vic van de Reijt had vermaakt. De vrouw van Drs. P is inmiddels ook overleden en er zijn verder geen erfgenamen.

Eervol voor Van de Reijt, en lucratief - Drs. P heeft bijna 400 liedjes geschreven, waar nog inkomsten uit voortvloeien - maar de uitgever heeft het legaat omgezet in een stichting, die ten doel heeft Drs. P te eren middels activiteiten.

Zo staat voor zijn 100ste verjaardag in 2019 al een gala gepland: Drs. P in Carré. Verder heeft het liefdevol uitpluizen van het huis van Drs. P geleid tot het uitbrengen van onbekend werk, waaronder een Engelstalige single met een Kerst- en Sinterklaaslied.

Door alle cassettebandjes en demo-cd's die zijn aangetroffen in de woning aan de Keizersgracht zal de P-stroom niet snel droogvallen.

Tot zijn vreugde heeft Van de Reijt gemerkt dat het werk van Drs. P ook bij een jong publiek aanslaat. Bij Osdorp Posse en Extince heeft Drs. P een heldenstatus verworven.

Van de Reijt: "Helaas hebben de meeste rappers niet het handboek Het Rijmschap bestudeerd; dan zouden ze ook weten dat er blijkbaar achterhaalde dingen bestaan als metrum en binnenrijm."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden