De enige Oscar die Citizen Kane won is verkocht, voor 860.000 dollar

De enige Oscar die de film Citizen Kane won tijdens de uitreiking van de Academy Awards in 1942 is verkocht voor 860.000 dollar (ongeveer 650.000 euro). De film ontving de Oscar voor het beste scenario geschreven door Herman J. Mankiewicz en Orson Welles. Het beeldje ging gisteren in Los Angeles onder de hamer.

Reuters/Simone Lautenbach
null Beeld getty
Beeld getty

Het beeld werd in 2007 al eens eerder aangeboden op een veiling. Dit was bij Sotheby's in New York. De verwachte verkoopprijs van 1 miljoen werd echter niet gehaald en de Oscar werd teruggetrokken uit de veiling.

'Dit is het bewijs dat Orson Welles zijn meesterwerk Citizen Kane nog steeds ontzettend populair is', aldus Nate D. Saunders, eigenaar van het veilinghuis in een verklaring.

Filmwaardig
Achter het beeldje gaat een verhaal schuil dat bijna zelf een film waard is. Welles verloor het beeld namelijk, maar na zijn dood in 1985 kwam het weer boven water. In 1994 werd het aangeboden op een veiling door een cameraman. Deze claimde dat Orson het ooit aan hem had gegeven als betaling voor zijn diensten.

Uiteindelijk wist Orson zijn dochter Beatrice het beeldje te bemachtigen via een rechtszaak. Zij werd op haar beurt weer aangeklaagd door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de prijzen uitreiken, toen ze in 2003 de Oscar wilde veilen. Na een flinke strijd kreeg Beatrice alsnog het recht om de Oscar te verkopen. Dit deed ze aan een non-profit organisatie uit Californië, genaamd de Dax Foundation. Op hun beurt wilden zij het in 2007 weer verkopen, maar dit mislukte dus.

Verkoop verboden
In 1950 kwam de Academy met een overeenkomst die het de winnaars van Oscars verbiedt om ze te verkopen aan derden. Als ze hun Oscar zat zijn kunnen ze deze verkopen aan de Academy voor het bedrag van 1 dollar.

De afgelopen jaren zijn flink wat Oscars van voor de jaren '50 onder de hamer gegaan. Zoals de Oscar voor Beste Film van Gone with the Wind. Deze ging voor een recordbedrag van 1,54 miljoen dollar in 1999 naar Michael Jackson.

Beste film aller tijden
Citizen Kane is een film uit 1941, de eerste lange speelfilm van Orson Welles, die naast het regisseren tevens de film produceerde, meeschreef aan het script en de titelrol speelde. Citizen Kane wordt door veel filmcritici als 'beste film aller tijden' beschouwd.

null Beeld getty
Beeld getty
Orson Welles. Beeld getty
Orson Welles.Beeld getty

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden