PlusAchtergrond

De echte klappen moeten nog vallen bij Vrij Nederland

Oud-hoofdredacteur Frits van Exter kondigde het bij zijn afscheid al aan, maar dat bleek voor de redactie veel te voorbarig. Desondanks gaat opinietijdschrift Vrij Nederland vanaf komend najaar toch verder als maandblad.

Ooit had Vrij Nederland een oplage van 117.000, nu telt hij nog een kleine 23.000 exemplaren.Beeld ANP

Eind 2015 kwamen hoofdredacteur Frits van Exter, adjunct Robert van de Griend en uitgever WPG met een reddingsplan voor Vrij Nederland. De daling van de betaalde oplage van het opinieblad was al langer gaande, maar tussen 2010 en 2015 halveerde die tot zo'n 23.000. Ter vergelijking: ooit had VN, opgericht als verzetsblad, een oplage van 117.000 exemplaren.

Rond het 75-jarige jubileum van VN werd de knoop doorgehakt: verandering is noodzakelijk. Van Exter bracht zijn plan met overtuiging: de helft van de twintig redacteuren zou de deur worden gewezen en VN moest vanaf het voorjaar van 2016 een maandblad worden.

Redactiestatuut niet nageleefd
En passant meldde Van Exter dat hij zelf opstapte. "Ik heb het grootste vertrouwen in de toekomst van het vernieuwde VN, maar denk dat het goed is de verantwoordelijkheid daarvoor in handen te leggen van een opvolger," zei hij.

Hij wilde zijn plan nog wel als externe adviseur begeleiden, maar werd bedankt door de redactie, die zich gepasseerd voelde. Het redactiestatuut, waarin staat dat de journalisten meepraten bij structurele veranderingen, was totaal niet nageleefd.

Adjunct Van de Griend kreeg als tijdelijke plaatsvervanger de loodzware taak de redactie weer voor het plan te winnen, maar dat bleek al vrij snel een onmogelijke exercitie. Half juni maakte ook hij zijn vertrek bekend. In een brief schreef Van de Griend dat het hem 'de afgelopen zes maanden niet gelukt is zijn grote dromen te verenigen met de alledaagse realiteit van statuten en bestuursstijlen'.

Verzamelplaats voor nieuws en opinie
De dagelijkse leiding kwam op papier in handen van redacteur Mischa Cohen en eindredacteur Marleen Slob, die met de redactie tot een oplossing moesten komen.

Nu is er dan toch duidelijkheid: in een verklaring meldt VN dat het blad vanaf het najaar maandelijks gaat verschijnen en de website zal dienen als verzamelplaats voor nieuws en opinie.

Hoe de hoofdredactie eruit gaat zien is nog onbekend: de verklaring is ondertekend door De Redactie - waarvan velen niet weten of ze inderdaad een bijdrage zullen leveren aan de eerste maanduitgave. De echte klappen moet nog vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden