De dwaas van binnen laat van zich horen

Tijdens de dertiende editie van Amsterdam Fashion Week zijn ze er weer volop: mooie jurken. Maar er kan er maar één de mooiste zijn. Het Parool koos op dag twee voor een jurk van Floor Kolen. De Jurk van de Dag is de hele week te zien in de etalage van Maison de Bonneterie.

Eigenlijk is het geen jurk, maar een broekpak. Noem het een creatieve interpretatie van een jurk. Hoe dan ook: het ontwerp van Floor Kolen (22) blijft op het netvlies plakken. Dat deed het twee weken geleden al, tijdens de afstudeershow van het Amfi, Amsterdam Fashion Institute. En dat deed het gisteravond weer, toen Kolen haar werk toonde tijdens Lichting 2010, een show met het werk van de beste afstudeerders.

Begin deze week, tijdens een portfoliopresentatie, gaf ze het al aan: haar werk refereert aan de vloeibare vormen van Salvador Dalí, maar eigenlijk gaat de collectie 'Who silences his fool dies voiceless' over haar. ''Ik neem mezelf serieus, maar niet té. Ik heb een inner fool, ik benader bijna alles met een grap. Als ik ergens ben, val ik op, ben ik aanwezig, maar ik heb tegelijkertijd de neiging om in mijn eigen wereld te leven.'' Haar karakter, zegt ze, doet haar denken aan het moment waarop Dada evolueerde in surrealisme; het moment waarop de uit onvrede voortkomende rebellie omsloeg in escapisme en kunstenaars hun eigen realiteit gingen creëren.

Kolen, die vorig jaar stage liep bij Bernhard Willhelm in Parijs, creëerde haar eigen realiteit door plastic afdrukken van haar lichaam te maken en die aan kledingstukken toe te voegen. Zo was aan het einde van een mouw een stel hoogglanzende handen bevestigd en bestond de bovenkant van de hoge plateauschoenen uit afgietsels van haar eigen voeten. Boven een korte broek met stippen werd een plastic top gedragen. ''Ik wil mijn inner fool beschermen, vandaar dat plastic,'' zegt Kolen.

Ze had zich zomaar kunnen verliezen in het experiment, maar Kolen wilde niet voor niets mode studeren. ''Ik heb natuurlijk wel nagedacht over mode, vorm en kleur. Zonder de plastic onderdelen zijn de verschillende ontwerpen heel draagbaar.''

Ze zou nog wel een masteropleiding willen doen, om zich verder te ontwikkelen, maar eerst wil ze stage lopen. Haar wereld verbreden. Een beetje geld verdienen. In het buitenland, als het even kan. (BREGJE LAMPE)

Floor Kolen: 'Ik benader bijna alles met een grap.' Foto Geert Snoeijer Beeld
Floor Kolen: 'Ik benader bijna alles met een grap.' Foto Geert Snoeijer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden