PlusBlikvangers

De dikke dame bij de Sloterplas heeft het zichtbaar zwaar

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Vandaag: Trimmers.

Edo Dijksterhuis
In 2008 werden de figuren gemoderniseerd en in hufterproof metaal uitgevoerd Beeld Tammy van Nerum
In 2008 werden de figuren gemoderniseerd en in hufterproof metaal uitgevoerdBeeld Tammy van Nerum

Het begrip 'joggen' was in 1983 nog niet echt ingeburgerd. Het heette gewoon hardlopen, of beter nog: trimmen. De figuren die Martie van der Loo aan het viaduct over de President Allendelaan plaatste, heten dan ook Trimmers. Ze maakte het kunstwerk in opdracht van theater De Meervaart ter ere van het 25-jarige bestaan van de Westelijke Tuin­steden.

Van der Loo werkt veelal in steen. Voor deze opdracht wilde ze in eerste instantie marmeren ringen om de bomen van het Sloterpark leggen, maar de beplanting bleek te jong en iel om dat aan te kunnen.

Op verkenningstocht door de buurt raakte ze geïnspireerd door het grote aantal gezondheidsfreaks dat hier een dagelijks rondje deed. Zittend in de berm fotografeerde Van der Loo - zelf geen jogger - de voorbijgangers.

Uit dat beeldmateriaal destilleerde ze vijf figuren van ongeveer anderhalve meter hoogte die over de lengte van de brug in vijf houdingen terugkeren.

Van rechts naar links wordt ontspannen gedribbeld, een energiek sprintje aangetrokken en met hoog opgetrokken knieën gewerkt aan de hamstrings. De dikke dame in het trainingspak heeft het zichtbaar zwaar. Er draaft ook een Duitse herder mee die gemodelleerd is naar Pacha, de hond van een kennis van Van der Loo.

Vandalisme
Het was de bedoeling dat Trimmers maar twee maanden zou hangen, maar niemand bij de gemeente maakte haast met de ont­manteling en zo werd het stilletjes aan een permanent kunstwerk. De sportende stoet was en is populair bij buurtbewoners, maar ook bij vandalen en trofeejagers. Continu werden er hoofden en ledematen afgebroken. De hond werd zelfs vier keer gestolen.

In 1990 installeerde de kunstenaar een nieuwe versie, gemaakt van bijna twee keer zo dik multiplex. Ook die figuren bleven niet lang heel.

Het kunstwerk was op een gegeven moment zelfs zo gehavend dat de gemeente het ontmantelde. In 2008 keerden de Trimmers terug; dit keer in hufterproof metaal.

Trimmers

Sinds 1983/2008
Kunstenaar Martie van der Loo
Waar op de brug over de President Allendelaan

Van der Loo greep de vervanging aan om haar beeld te moderniseren. De lichtgroene huidskleur - een verwijzing naar de natuur, volgens de kunstenaar - bleef, maar de kleding kreeg een update. Lullige witte sokjes werden ver­vangen door veel hippere kniekousen en het schoeisel is nu meer in lijn met de huidige ­sneakercultuur, die in 1983 nog in de kinderschoenen stond.

Pacha heeft gezelschap gekregen van Van der Loos eigen rood-witte collie Chet. Pacha zelf is in de nieuwe versie een beetje recalcitrant geworden. Op één plek holt hij keihard de andere kant op.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden