De dichterstrijd wordt grimmiger

Tsead Bruinja leest een gedicht voor aan treinreizigers. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Tsead Bruinja leest een gedicht voor aan treinreizigers. Foto ANP/Olaf Kraak

AMSTERDAM - Werd vier jaar geleden Driek van Wissen onder vuur genomen vanwege een wervingsactie, dit keer richten de pijlen zich op Tsead Bruinja. Maandag opende kandidaat Ramsey Nasr de aanval. Hij vindt dat de verkiezingen een circus zijn geworden waarin de persoon voorop staat, niet de poëzie.

Volgens Nasr is dit vooral te wijten aan Bruinja, die campagne voert onder het mom 'wie ambassadeur van de poëzie wil zijn, moet ook aan pr doen'. Nasr voelt zich naar eigen zeggen gedwongen tot acties waar hij geen tijd voor heeft. ''Ik heb me laten opfokken door een stelletje dompteurs dat mij oproept door de hoepel te springen, omdat zij dat graag willen. Ik heb er genoeg van,'' zegt hij.

Nasr beticht het team rond Bruinja van imitatie en opportunisme. Als voorbeeld noemt hij een collecte om Gerrit Komrij volgende week woensdag de bekendmaking van de nieuwe Dichter des Vaderlands te laten bijwonen. ''In verkiezingstijd kent men geen stijl,'' aldus Nasr.

In een reactie laat Bruinja weten zich niet te herkennen in het door Nasr opgeroepen beeld. ''Iedereen die mij als dichter kent en de verkiezingen volgt, weet dat het mij om meer belangstelling voor de poëzie gaat. Het schrijven van goede gedichten is onvoldoende. Je moet ook reclame maken voor de poëzie. Blijkbaar ben ik de enige die dat oprecht wil.'' Eerder beklaagde kandidaat Hagar Peeters zich over het campagne voeren. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden