De Correspondent werkt aan The Correspondent

Journalistiek platform De Correspondent passeerde in januari de grens van 50.000 leden en is drukdoende een Engelstalige zuster te lanceren: een al lang gekoesterde wens.

David van Unen
De redactie van De Correspondent aan het werk, met links uitgever Ernst-Jan Pfauth. Beeld De Correspondent
De redactie van De Correspondent aan het werk, met links uitgever Ernst-Jan Pfauth.Beeld De Correspondent

Een royale steun in de rug is een subsidie van in totaal 515.000 dollar die het platform toegekend heeft gekregen van The Knight Foundation en het Democracy Fund, twee onafhankelijke fondsen die zich in de Verenigde Staten inzetten voor journalistiek.

De subsidie is voortgevloeid uit innig contact dat hoofdredacteur Rob Wijnberg en uitgever Ernst-Jan Pfauth hebben met Jay Rosen, een professor in de journalistiek aan de New York University (NYU). Toen Pfauth en Wijnberg na hun vertrek bij NRC De Correspondent oprichtten, noemde Rosen de site al snel 'the most interesting start-up of 2013'.

Openbaar onderzoek
Het is diezelfde Rosen die nu de leiding krijgt over een team dat op de NYU gaat onderzoeken of het model waarmee De Correspondent in Nederland al 56.000 leden wierf ook op de Amerikaanse markt toepasbaar is. Dat wil zeggen: tegen betaling van contributie verbredende journalistiek en perspectief bieden.

Pfauth, vanuit New York: "Wat hier altijd heeft gewerkt hoeft in Amerika natuurlijk niet meteen te werken. Rob en ik zijn vanaf september veel in New York en zullen dan een onderzoeksdirecteur aanstellen die met Jays masterstudenten onderzoek doet naar de haalbaarheid van lidmaatschappen als verdien- en kennismodel. We hebben bij De Correspondent een filosofie en manifest, maar willen wel graag onderzoeken hoe we die in het Engels net zo succesvol kunnen uitdragen als hier."

Voor het onderzoek naar The Correspondent is een jaar uitgetrokken. Bevindingen worden nog tijdens dat jaar direct gepubliceerd en ook wordt zo snel mogelijk een Engelstalige hoofdredacteur gezocht.

Het Parool sprak in januari, toen het ledenaantal van 50.000 was gepasseerd, met hoofdredacteur Rob Wijnberg van De Correspondent: 'Wij nemen afstand en tijd om alle ruis te verifiëren'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden