PlusLijstje

De beste kinderboeken (6-16+) om in te schuilen voor de wereld

Niets anders te doen dan thuis zitten en de beste kinder- en jeugdboeken lezen.  Beeld Getty Images
Niets anders te doen dan thuis zitten en de beste kinder- en jeugdboeken lezen.Beeld Getty Images

Coronadagen vragen om boeken waarin je kunt verdwijnen. Kinder­boekenrecensent Joukje Akveld selecteerde de favorieten uit haar eigen boekenkast, voor lezers van 6 tot 16+.

Joukje Akveld

Humeurig mannetje

Hij heeft de driftbuien van Wiplala, gekoppeld aan het zelfvertrouwen van Karlsson van het dak. Bob Popcorn, een maiskorrel met een cowboyhoed, ontploft tot een dikke, frommelige popcorn als iets hem niet zint. Martijn van der Linden laat hem met priemend-kwaaie oogjes naar de lezer kijken. Zijn vrouw Maranke Rinck schreef het verhaal dat al net zo onstuimig is als het humeurige mannetje zelf. Een personage om voorgoed in je hart te sluiten. In de categorie verheugnieuws: in juni verschijnt deel 2.

Bob Popcorn, Maranke Rinck & Martijn van der ­Linden, Querido, €13,99, 6+. Beeld
Bob Popcorn, Maranke Rinck & Martijn van der ­Linden, Querido, €13,99, 6+.

Poehs filosofietjes

Hij is misschien niet zo snugger en zijn honingconsumptie is aan de hoge kant, maar Winnie de Poeh is een van de mooiste personages uit de (kinder)literatuur. Samen met Knorretje, Teigetje en Iejoor voert de antropomorfische speelgoedbeer meesterlijke gesprekken. Die zijn gevat in luchtige zinnen, maar bevatten grote wijsheden. Niet voor niets duiken Poehs filosofietjes juist nu veelvuldig online op: Poeh biedt troost als het leven onoverzichtelijk wordt. De illustraties van E.H. Shepard zijn zuivere bonus.

Winnie de Poeh, A.A. Milne & E.H. Shepard, Van Goor, €39,99, 7+. Beeld
Winnie de Poeh, A.A. Milne & E.H. Shepard, Van Goor, €39,99, 7+.

Huiskabouter in de ban

‘Dit half-om-half / was vroeger een kalf / en deze ragout / was zijn roodbonte moe. / Ach here, ach here, ach here­mejee / dat wij mekaar vreten was nooit mijn idee.’ Paul Biegel was niet alleen onze fantasierijkste verteller, maar ook een begenadigd dichter. Deze komt uit Nachtverhaal, zijn eigen variant op Sprookjes uit 1001 nacht. Een huis­kabouter begint zijn taakjes hopeloos te verzaken als hij in de ban raakt van een weggeblazen fee. Nacht aan nacht bedwelmt ze hem met betoverende verhalen. Een ideaal voorleesboek.

Nachtverhaal, Paul Biegel & Charlotte Dematons, Lemniscaat, €15,95, 8+. Beeld
Nachtverhaal, Paul Biegel & Charlotte Dematons, Lemniscaat, €15,95, 8+.

Aanloophuisdier

Vol klitten in zijn dikke witte vacht staat Sam op een dag op Kix’ erf in Toen kwam Sam. De liefde tussen jongen en hond is acuut en wederzijds, al kan Kix zijn aanloophuisdier niet altijd doorgronden. Bijvoorbeeld als Sam in het tweede deel plots verdwijnt. Niet even, maar lang. Te lang. Hoop wordt vertwijfeling, wordt radeloze ellende: waarom komt Sam niet terug? In zorgvuldige taal maakt Edward van de Vendel Kix’ ont­reddering bijna tastbaar. Brok-in-de-keel­literatuur voor jonge dierenvrienden.

Toen kwam Sam en De raadsels van Sam, Edward van de Vendel & Philip Hopman, Querido, €15,99, 8+. Beeld
Toen kwam Sam en De raadsels van Sam, Edward van de Vendel & Philip Hopman, Querido, €15,99, 8+.

Stomme logee

Dat het stomste meisje uit de klas voor langere tijd bij je komt logeren. En dat ze dan ook nog jóúw kamer krijgt. Homme heeft het er moeilijk mee. Alsof iets van Piens idiotie op hem afstraalt en hij nu zelf ook een beetje belachelijk is. Annejan Mieras zet na haar debuut ­Portiek ­Zeezicht in haar tweede boek twee waarachtige kinderen neer die dankzij een liefdevolle moeder, een wijze fietsen­maker en de weerbarstigheid van het leven zelf, toch beter met elkaar overweg kunnen dan ze aanvankelijk dachten.

Homme en het noodgeval, Annejan Mieras & Linde Faas, Lemniscaat, €14,95, 9+. Beeld
Homme en het noodgeval, Annejan Mieras & Linde Faas, Lemniscaat, €14,95, 9+.

Rollercoaster

De achttienjarige Castel wordt betrapt met anderhalve kilo cocaïne op zijn lijf en belandt in de beruchtste gevangenis van de Dominicaanse Republiek. Opgesloten tussen zware misdadigers en corrupte cipiers besluit hij te ontsnappen. Latino King vertelt het waargebeurde verhaal van Castels vlucht naar Nederland. Een adembenemende rollercoaster. In ongepolijst straattaalproza voert Bibi Dumon Tak, koningin van de jeugd-non-fictie, de lezer mee naar het afvoerputje van het bestaan, waar ondanks alle misère ruimte is voor hoop.

Latino King, Bibi Dumon Tak, Querido, €16,99, 13+. Beeld
Latino King, Bibi Dumon Tak, Querido, €16,99, 13+.

Andere continenten

Nu de wereld zich heeft vernauwd tot onze huiskamers hebben we boeken nodig om te ontsnappen naar andere continenten. Het werkstuk, bijvoorbeeld. Voor een schoolopdracht reist Eva haar biologische vader achterna tot diep in de Surinaamse jungle. Schrijver Simon van der Geest ging haar voor. Qua geuren en kleuren zit het dan ook helemaal goed, net als met de rest van dit verhaal over de waarde van familie en vriendschap. Levensecht en lekker dik, een nieuwe voltreffer van tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Van der Geest.

Het werkstuk, Simon van der Geest & Karst-Janneke Rogaar, Querido, €15,99, 10+. Beeld
Het werkstuk, Simon van der Geest & Karst-Janneke Rogaar, Querido, €15,99, 10+.

Claustrofobisch

Wie zijn tiener wil afleiden van het coronavirus laat hem het beklemmende Bunkerdagboek lezen. Daarin vindt Linus zichzelf terug in een ondergrondse bunker. Gaandeweg arriveren meer mensen in de claustrofobische ruimte: een kind, een junk, een makelaar, een managementconsultant, een wetenschapsfilosoof. Niemand kent de beweegredenen van de man die hen via microfoons en camera’s in de gaten houdt. Is hij een psychopaat? Machtswellusteling, moordenaar? Bloedstollende, inktzwarte thriller.

Bunkerdagboek, Kevin Brooks, De Harmonie, €17,50, 14+. Beeld
Bunkerdagboek, Kevin Brooks, De Harmonie, €17,50, 14+.

Buitenbeentjes

‘Hij heeft geen filters,’ verontschuldigt Cosmo zich voor zijn buur­jongen Ambrose. ‘Hij flapt alles eruit wat in hem opkomt.’ Ze vormen een merkwaardig duo: Cosmo, net ontslagen uit de gevangenis, en Ambrose, een twaalfjarig buitenbeentje dat samen met zijn moeder woont. Hun liefde voor scrabble brengt hen samen. De Canadese Susin Nielsen schrijft geestig over serieuze onderwerpen. Haar productie ligt hoog: wie eenmaal verslingerd is, heeft nog veel boeken te lezen. Voor fans van John Green.

Woordnerd, Susin Nielsen, vertaald door Lydia ­Meeder & Barbara Zuurbier, Lemniscaat, €15,95, 10+. Beeld
Woordnerd, Susin Nielsen, vertaald door Lydia ­Meeder & Barbara Zuurbier, Lemniscaat, €15,95, 10+.

Purperen hofhouding

Uitwaaierende ‘dickensiaanse’ vertellingen rond Oscar Wilde en zijn ­‘purperen hofhouding’. Wie de Groene Bloem-­trilogie leest, krikt zijn Engelse literatuurkennis flink op. De homoseksuele volksjongen Adrian Mayfield vrijt zich omhoog in victoriaans Londen, tot hij zijn grote liefde vindt: kunstschilder Vincent Farley. In meer dan 1600 bladzijdes sleept Floortje Zwigtman haar hoofdpersoon door de goot en laat hem naar de sterren reiken. Groezelig, romantisch, wervelend, ranzig, meeslepend. Ultieme bingereading.

Een groene bloem, Floortje Zwigtman, Luitingh-Sijthoff, €32,99, 15+. Beeld
Een groene bloem, Floortje Zwigtman, Luitingh-Sijthoff, €32,99, 15+.

Bitterzoet zwijmelen

Zoe schrijft brieven aan een terdoodveroordeelde. Niet uit compassie, maar omdat ze haar geheim kwijt moet: ook zij heeft iemand vermoord – het verschil is dat ze ermee wegkwam. In een mix van laconieke tienerobservaties en romantische ontboezemingen reconstrueert Zoe de gebeurtenissen, waarbij ze verstrikt raakte in een driehoeks­verhouding met twee broers. Zo wordt stukje bij beetje het fatale verloop van een bitterzoete liefdesgeschiedenis ontrafeld. Een meeslepend zwijmelboek in een originele vorm.

Onder de ketchupwolken, Annabel Pitcher, vertaald door Ellis Post Uiterweer, Moon, €21,99, 12+. Beeld
Onder de ketchupwolken, Annabel Pitcher, vertaald door Ellis Post Uiterweer, Moon, €21,99, 12+.

In onderduik

Tot slot hét boek voor de verplichte thuiszitter: het dagboek van Anne Frank, het Joodse meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim twee jaar met haar familie in onderduik zat aan de Prinsengracht. Anne schreef haar dagboek voor zichzelf, maar toen ze via Radio Oranje vernam dat de regering mensen aanspoorde hun persoonlijke getuigenissen na de oorlog naar buiten te brengen, besloot ze het om te schrijven tot boek. Met 75 jaar bevrijding voor de deur hét moment om Nederlands meest vertaalde boek te lezen – of zelf een dagboek te beginnen.

Het Achterhuis, Anne Frank, Prometheus, €12,99, 16+. Beeld
Het Achterhuis, Anne Frank, Prometheus, €12,99, 16+.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden