De avonturen van Keith Haring in Amsterdam vastgelegd in 128 pagina’s

Als de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring, destijds 27 jaar oud, in het voorjaar van 1986 naar Nederland komt voor zijn solotentoonstelling in Amsterdam, brengt hij niet al zijn tijd door in het Stedelijk Museum. Hij gaat de stad in en maakt vriendschappen met graffitikunstenaars in de buurt van zijn hotel.

Het Parool
De enorme muurschildering die de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring in 1986 maakte op de muur van het voormalig depot van het Stedelijk Museum Amsterdam. Beeld ANP
De enorme muurschildering die de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring in 1986 maakte op de muur van het voormalig depot van het Stedelijk Museum Amsterdam.Beeld ANP

Met zijn levendige springerige figuren en gemakkelijke houding is Haring een perfecte match met de Amsterdamse graffitikunstenaars. Maar niet iedereen is het daarmee eens. In tegenstelling tot de massa’s bezoekers die naar zijn tentoonstelling komen, beschuldigen Nederlandse kunstcritici en Amsterdamse kunstenaars Haring van oppervlakkig opportunisme. De diefstal van een homo-erotische tekening tijdens de opening van de tentoonstelling, gevolgd door chantage, zetten het Stedelijk Museum en Haring in een ongemakkelijke situatie.

De avonturen van Haring in Amsterdam zijn vastgelegd in het boek The Dutch Adventures of Keith Haring, Amsterdam Notes geschreven door Chris Reinewald en gepubliceerd door Dutch Graffiti Library. De officiële boekpresentatie zou vrijdag plaatsvinden in het Stedelijk Museum, maar kon door het coronavirus niet doorgaan. Daarom wordt het boek nu online aangeboden. The Dutch adventures of Keith Haring is een verbeterde versie van de digitale longread Haring Was Here, gepubliceerd op de website van het Stedelijk Museum.

In het boek zijn nooit eerder getoonde werken van Haring en de Nederlandse graffitiscene van de jaren tachtig te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden