De Avonden van Reve geëerd met weekend in Cinétol

Zeventig jaar geleden verscheen De Avonden van Gerard Reve. De openbare bibliotheek Cinétol in de Tolstraat eert de schrijver met een Reve-weekend.

Maarten Moll
null Beeld anp
Beeld anp

Kent u deze zin nog? 'Het was nog donker, toen in de vroege morgen van de tweeëntwintigste december 1946 in onze stad, op de eerste verdieping van het huis Schilderskade 66, de held van deze geschiedenis, Frits van Egters, ontwaakte.'

Het is de eerste zin van De Avonden, de beroemde debuutroman van Gerard Reve (1923-2006).

Met Schilderskade bedoelde Reve de Jozef Israëlkade. Daar, in de Diamantbuurt, schreef de 24-jarige Reve De Avonden. En daar, in de Diamantbuurt, in de openbare bibliotheek Cinétol in de Tolstraat, wordt de schrijver vrijdag en zaterdag geëerd met het Reve-weekeinde.

Reve-museum
De Avonden wordt in een voorleesestafette voorgedragen, de verfilming van De Avonden uit 1989, met Thom Hoffman als Frits van Egters, wordt vertoond en er is een literaire talkshow van Anton de Goede, de presentator ven het VPRO-programma De Avonden.

En er is een kleine Reve-tentoonstelling. Bibliothecaris Ton van de Laar is verantwoordelijk voor de Gerard Revecollectie van de OBA Centraal.

Daar, op de tweede etage, is het Reve-museum, met 26 vitrines met opzienbarende relikwieën als plukjes haar, vingernagels, hechtingen uit operatiewonden en zelfs een verstandskies.

Simon van het Reve
Die spullen zijn niet te zien in OBA Cinétol, maar wel is in drie vitrines alles te zien wat met De Avonden heeft te maken. "Daar ligt bijvoorbeeld de eerste druk van De Avonden, toen op het omslag nog Simon van het Reve stond," zegt van de Laar.

"En de Engelse vertaling, die heel goed is ontvangen in Engelssprekende landen. Die ligt naast de laatste, 64ste druk van het boek. En dat is wel grappig: beide boeken hebben dezelfde omslag. Dan ligt er ook een luxe editie van de roman met het handschrift van Reve. Een mooie foto van Reve uit 1947 van Annelies Romein, de dochter van de historici Jan en Annie Romein."

"Verder een groot affiche van de verfilming door illustrator Joost Veerkamp. De persmap uit 1989, correspondentie tussen Reve en producent René Solleveld. En het originele filmkonijn."

Niet het echte knuffelkonijn van Frits van Egters (lees: Gerard Reve) die in de roman een rol speelt, want die ligt in een kluis in het Literatuurmuseum in Den Haag.

Nog steeds in druk
Van de Laar merkt dat de boeken van Reve, al weer elf jaar dood, toch nog regelmatig worden uitgeleend. "Vooral onder scholieren met de literatuurlijst in hun handen. De Avonden, De Vierde Man, Nader Tot U en Op Weg Naar Het Einde zijn populair. En afgelopen zaterdag was er een Gerard Reve-middag in de OBA Centraal. Dan wordt hij weer even veel uitgeleend."

Onlangs verscheen nog van Rudy Kousbroek Seks, Natuurlijk, Maar Vooral Orde. Brieven Aan Gerard Reve. "Helaas stonden de brieven van Reve aan Kousbroek er niet in," zegt Van de Laar.

"Dat ligt nogal gevoelig met zijn partner Joop Schafthuizen. Wat me wel opvalt is dat Reve nog bijna dagelijks in kranten en tijdschriften wordt geciteerd. 'Veel groente en weinig aardappelen, dat eet voor een man niet zo lekker' bijvoorbeeld."

Over het belang van De Avonden zegt Van de Laar dat de roman de ledigheid van het bestaan ademt. "Een thema dat nog steeds speelt. En dat er 64 drukken van De Avonden verschenen. En het boek is nog steeds in druk. Dat zegt ook veel, toch?"

Reve-weekeinde, 15 en 16 december OBA Cinétol, Tolstraat 182

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden