PlusVoor alle leeftijden

De armoede, de hitte, de lange arm van de maffia – Els Beerten dompelt ons onder

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: De rest van ons leven van Els Beerten (Querido, € 18,99).

Joukje Akveld
null Beeld

Wie is Els Beerten?

Een Vlaamse auteur die naam maakte met youngadultromans die evenzeer worden gewaardeerd door jongeren als volwassenen. Haar magnum opus Allemaal willen we de hemel, gesitueerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd onder meer bekroond met de Gouden Lijst, De Gouden Uil van de Jonge Lezer en de Nienke van Hichtum-prijs. Beerten schrijft zorgvuldig en neemt de tijd: haar laatste boek verscheen in 2014.

En nu is er De rest van ons leven.

Een epische vertelling die door de geschiedenis en over het Europese continent springt. Fredo Santoro is nog maar een kleuter als hij zijn moeder verliest aan de Spaanse griep en met zijn vader naar Engeland verhuist om daar hun geluk te beproeven. ‘Zon, wijn en lachen, dat was Italië. Verder was er alleen maar ellende.’ Met zijn vaardige kappersvingers knipt Fredo’s vader hen een nieuw bestaan. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, kiest Mussolini het verkeerde kamp en wordt de Italiaanse gemeenschap plots als een bedreiging gezien. Fredo’s wereld wankelt – tot hij Luigi ontmoet, een landgenoot die hem een betere toekomst in Italië belooft.

Wat maakt het boek bijzonder?

Twee dingen. Eén: Beertens verteltalent. Ze heeft een scherp psychologisch inzicht en creëert schitterende, waarachtige personages. Vloeiend verstrengelt ze hun levensverhalen die ze haast terloops kleurt met rampen. Twee: haar stijl. De term young adult wordt breed ingezet voor tienerboeken, maar Beertens verhalen spelen zich écht af op het snijvlak van jeugd en volwassenheid en doen qua stijl nergens een knieval voor de eerste. Haar zinnen zijn afgewogen en beeldend, haar dialogen los, soms suggestief.

En de historische setting?

De rest van ons leven schetst een authentiek beeld van Engeland tijdens het interbellum. Mooier nog is hoe Beerten het leven in het diepe zuiden van Italië in woorden vangt. Regelmatig moest ik denken aan Niccolò Ammaniti’s succesroman Ik ben niet bang. De armoede, de hitte, de lange arm van de maffia – overtuigend dompelt ze haar lezers onder in die andere wereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden