Tip

De Appel, dag en nacht

Dianne Bleeker
null Beeld -
Beeld -

Wat betekent het om een kunstwerk en de kunstenaar in een ander licht te zien? De Appel gebruikt deze zomer, waarin alles anders is dan anders, om een verbinding te leggen met makers van kunst en geschiedenis die verbonden zijn met Amsterdam.

Kunstenaars presenteren hun werk, dat overdag op afspraak te bekijken is en ’s avonds via een livestream. Eerder waren Avery Preesman en Willem de Rooij te zien en deze week is het de beurt aan Bianca Stigter.

Stigter deed in 2003 onderzoek naar de bezetting van Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog en publiceerde haar eerste bevindingen in 2005 onder de titel De bezette stad. Plattegrond van Amsterdam 1940-1945. Vorig jaar verscheen er een uitgebreider boek, Atlas van een bezette stad, met meer dan 3000 adressen en de individuen, gezinnen en organisaties die er een band mee hebben. Straat voor straat vertelt het boek wat er in de vijf jaar van de bezetting in Amsterdam gebeurde. Het beschrijft vanuit welke gebouwen de Duitse bezetters opereerden, hoe Joodse burgers werden geïsoleerd en gedeporteerd, waar de grote verzetsorganisaties zaten en waar mensen werden opgesloten of geëxecuteerd.

“Ik heb geprobeerd met Atlas van een bezette stad een tijdmachine van papier te bouwen. Kort en feitelijk geeft het boek buurt voor buurt en straat voor straat aan wat er tussen 1940 en 1945 is gebeurd. Details brengen je zo dicht als mogelijk bij de geschiedenis.”

Tot en met 31 juli is het boek te ­bekijken bij de Appel en ’s avonds na 18.00 uur zijn er elke dag online twee pagina’s te zien en ook leest Stigter passages voor, die te beluisteren zijn.

Livestream via new.deappel.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden