PlusFilm

De apen zijn net mensen in animatiefilm De apenprins

Roosje van der Kamp
De apenprins. Beeld
De apenprins.

De apenprins (Le voyage du prince) is een filosofische fabel over het menselijke tweedenken. Op lome wijze schetst de animatiefilm bekende tweedelingen: beschaving versus natuur, dogma versus nieuwsgierigheid, geloof versus wetenschap. Elke kant van deze tweedeling wordt vertegenwoordigd door een land aan weerszijden van een grote oceaan: Nioukos, de stad waar het verhaal zich afspeelt, en Laankos, de wildernis waar de oude apenprins Laurent (Enrico Di Giovanni), onze verteller, vandaan komt.

De nieuwste film van Jean-François Laguionie (Louise en hiver) is een los vervolg op zijn eerdere werk uit 1999, Le château des singes. Beide gaan over twee landen bewoond door apen die zo menselijk ogen, dat ze duidelijk stand-ins zijn voor de mens en onze (vaak vergeten) verbinding met de natuur op de voorgrond moeten brengen. De apenprins behandelt grote ideeën over de menselijke aard in fraaie, bijna meditatieve animatie, gevangen in een vergrijsd kleurschema en geleid door de rustgevende stem van Di Giovanni.

Op een dag spoelt de oude Laurent aan op het strand van Nioukos, waar hij wordt gevonden door apenjong Tom. Samen met Laurent ontdekt de kijker de verhaalwereld van Laguionie: naarmate de film vordert, wordt de beeldruimte om Laurent steeds groter, tot we de omgeving waarin hij zich bevindt leren kennen.

Hoewel De apenprins zijn kijkers aanspoort om de film met een Laankosiaanse nieuwsgierigheid te behandelen, is de karakterisering van Nioukos soms fantasieloos, te veel gebaseerd op grove simplificaties van de industrialisatiesamenleving. Het is een film die is gemaakt om aan het denken te zetten, maar waarvan het gedachte-experiment soms wel erg bekend voorkomt.

Als kinderfilm omvat dit eenvoudige verhaal lessen uit de geschiedenis, vooral die over het belang van andersdenkenden. Vooral wanneer De apenprins uiteindelijk zijn eigen simplisme doorbreekt door een derde optie toe te voegen – een die is afgeleid van de eerdere film Le château des singes – krijgt de visie van Laguionies vertelling over mens-apen vorm.

De apenprins

Regie Jean-François Laguionie enXavier Picard
Stemmen Enrico Di Giovanni, Thomas Sagols, Gabriel Le Doze
Te zien in Eye, Rialto

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden