De agenda van het Concertgebouw voor komend seizoen zit ‘goed vol’

Het Concertgebouw heeft dit jaar slechts 984 bezoekers getrokken. Het jaar daarvoor waren dat er nog ruim 200.000. Het verlies over 2020 bedraagt 1,7 miljoen euro. Dat zal pas na vele jaren zijn rechtgetrokken. Directeur Simon Reinink: ‘Als dat überhaupt al lukt.’

Erik Voermans
Concertgebouw Beeld Eduardus Lee
ConcertgebouwBeeld Eduardus Lee

“Dat vat het absurde jaar dat we met ons allen hebben meegemaakt wel samen,” aldus Reinink in een toelichting op de plannen voor de eerste helft van het seizoen 2021/22.

Van september tot en met december brengt het Concertgebouw 81 concerten in de eigen programmering. Aangevuld met concerten van losse producenten, betekent dit dat de agenda van het Concertgebouw ‘goed vol’ zal zitten. Voor de 81 concerten is uitgegaan van het anderhalvemeterprotocol. Dat betekent twee concerten van één uur zonder pauze, met maximaal 425 bezoekers in de Grote Zaal en 115 in de Kleine.

Opschaalconcerten

Niet meegerekend zijn zes ‘opschaalconcerten’, dure producties die alleen door kunnen gaan bij de normale maximale zaalcapaciteit, zoals bijvoorbeeld van de Wiener Philharmoniker, die op 7 september langskomen met dirigent Herbert Blomstedt. “Daarom kunnen er nog geen kaarten voor worden gekocht,” zegt Reinink.

Vooralsnog blijft het Concertgebouw gesloten tot en met 17 mei. “We gaan pas weer open als er minimaal 350 mensen in de Grote Zaal en 80 in de Kleine Zaal mogen worden toegelaten.”

In de plannen voor het najaar staan Janine Jansen, die met Amsterdam Sinfonietta Vivaldi’s Vier Jaargetijden zal spelen, de Münchner Philharmoniker, die langskomen met chef-dirigent Valery Gergiev en pianist Igor Levit, het Swedish Radio Symphony Orchestra, dat met bariton Christian Gerhaher Mahler zal spelen, het Jazz at Lincoln Center Orchestra met trompettist Wynton Marsalis en het Orkest van de Achttiende Eeuw met Bachs Hohe Messe.

Pianoserie

Nieuw is de serie Grote Pianisten in de Grote Zaal, als alternatief voor de wegens het failliet van impresario Marco Riaskoff opgeheven beroemde serie Meesterpianisten. “We beginnen op eigen kracht met een pianoserie,” zegt Reinink, “want voor het Concertgebouw zijn de zeer geliefde pianorecitals absoluut essentieel.”

Aangekondigd voor het najaar zijn Denis Matsuev, Igor Levit en Maria João Pires. In oktober komt in de Grote Zaal ook de nieuwe serie Piano Nights, het eerste jaar opgezet als double bill. Als eerste komen Thomas Beijer (met werken van Debussy) en Iris Hond (met werken van Einaudi) aan de beurt.

De kaartverkoop voor het najaar begint op 1 juni.

Aangekondigd voor het najaar is pianist Maria João Pires. Beeld Harald-Hoffmann
Aangekondigd voor het najaar is pianist Maria João Pires.Beeld Harald-Hoffmann
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden