PlusGallery Viewer

‘De adrenaline tijdens de veiling was gigantisch’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en wat kopen ze? Maartje de Roy van Zuydewijn (30), kunsthistorica en oprichter MDRVZ Art Consultancy, heeft een speciale band met Galerie Ramakers.

Oscar van Gelderen
Alexandra Roozen Beeld Gallery Viewer
Alexandra RoozenBeeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst neemt een aanzienlijk deel van mijn leven in beslag en is heel belangrijk voor me. Naast dat het een passie is, ben ik er als kunsthistorica dagelijks professioneel mee bezig. Het mooie aan kunst is dat het je aan het denken kan zetten, kan ontroeren, opvrolijken, laten huiveren of een afschrikwekkend effect kan hebben.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Er was bij ons thuis altijd aandacht voor kunst en cultuur, zowel voor het kijken als voor het maken. Ook bij mijn opa’s en oma’s in huis hingen prachtige kunstwerken. Hun eclectische verzamelingen bevatten van alles wat: antiek, moderne kunst en design.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Thuis heb ik een enorme boekenkast vol catalogi, monografieën en naslagwerken. Ik ben dol op mijn boeken, maar die houden je natuurlijk niet helemaal up-to-date. Daar moet je toch echt online voor zijn.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Het liefst bezoek ik ateliers en verzamelaars. Daarnaast ga ik graag naar musea. Voor iedereen die van kunst houdt, is de Young Collectors Circle een aanrader. Zij organiseren inspirerende en toegankelijke ontmoetingen met kunstenaars, galeries, verzamelaars en andere kunstliefhebbers.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik ben een beginnend verzamelaar en heb een deel van mijn collectie gekregen van familie. Wanneer ik een kunstwerk koop, koop ik wel het liefste uniek werk, of werk in een kleine oplage. Naast dat ik kunst koop, leen ik ook kunstwerken bij SBK Kunstuitleen & Galerie. Voor beginnende verzamelaars is huren geweldig, omdat je zo kan experimenteren met wat bij je past.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Mijn voorkeur gaat uit naar in rust kopen in een galerie of bij een kunstenaar. Kopen op een veiling vond ik overigens wel heel bijzonder, de adrenaline die ik voelde tijdens het bieden op een werk van Suze Robertson was gigantisch.”

Popel Coumou  Beeld Gallery Viewer
Popel CoumouBeeld Gallery Viewer

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Tot nu toe heb ik alle aankopen alleen gedaan. Wel wil ik graag dat mijn vriend ook blij wordt van de kunst in ons huis. Hij moet er tenslotte ook naar kijken en er het liefst ook van gaan houden.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Met Galerie Ramakers. Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis heb ik bij Catalijn Ramakers stage gelopen en veel geholpen op beurzen. Ik heb ontzettend veel van haar – en haar passie voor het vak – geleerd.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Met naast een onbeperkt budget ook beschikbaarheid en grote muren ga ik voor de waterlelies van Monet, of een cut-out van Matisse. Een serie aarduitwrijvingen van herman de vries of een muurschildering van Thomas Trum zijn wellicht iets haalbaarder.”

Elspeth Diederix Beeld GALLERY VIEWER
Elspeth DiederixBeeld GALLERY VIEWER

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“The Miracle Series van Elspeth Diederix vind ik prachtig. De ‘bloemwonderen’ zijn een geweldige combinatie van natuur en kunst. Ze tegenkomen in het straatbeeld (in Amsterdam) is ook altijd een feestje.”

“Totaal anders en juist super precies en delicaat zijn de potloodtekeningen van Alexandra Roozen. Ik kan hier eindeloos naar kijken. Wat een geduld moet zij hebben.”

“Popel Coumou maakt collages die zij van achteren belicht en daarna fotografeert met een analoge camera. De foto’s zijn mysterieus, en de lichtwerking en het lijnenspel vind ik spannend.”

Manuela Klerkx

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Maartje de Roy van Zuydewijn

De kunsthistorica koopt het liefst uniek werk, of werk in kleine oplage.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden