De aanblik van Shane McGowan doet iedereen pijn

Van alle bijna 450 bands en artiesten die deze week op het Szigetfestival optreden, is Shane McGowan (54), zanger van de legendarische folkband The Pogues, met afstand de meest deerniswekkende. De man vertegenwoordigt alles wat er mis kan gaan met een rockster, die de weelde van roem niet aankan en zichzelf verliest in drank, veel drank, misschien een beetje drugs en dat weer afgeblust met wagonladingen drank.

Coen Brandhorst
Laveloos leunend op de microfoonstandaard: Shane McGowan. Beeld Sziget/Kálló Péter képei
Laveloos leunend op de microfoonstandaard: Shane McGowan.Beeld Sziget/Kálló Péter képei

De man had al vele jaren geen tand meer in zijn mond, maar het lijkt er nu toch echt op dat hij ook een deel van zijn tong is kwijtgeraakt. Het 'Lullaby Of London' klonk meer als een 'Wuwwaby Of Wondon'. McGowan loopt waggelend over het podium om vervolgens weer te leunen op een microfoonstandaard, die hem toch echt op de been moet houden. De snellere nummers worden instrumentaal afgewerkt, waarna de zanger weer een nummertje mag doen als het tempo langzaam genoeg is.

Martelgang
Je vraagt je af waarom hij enkele jaren geleden weer met zijn oude bandmaten het podium is opgeklommen en waarom zij dat hebben toegelaten. Ondanks de prima muzikanten op het podium is de aanblik van The Pogues met deze zanger een martelgang voor de zanger, de band en ook de duizenden mensen die de moeite hebben genomen om er een kijkje te komen nemen, al zullen velen dat gedaan hebben met de vraag: 'Kan ie het nog?'. Het antwoord was helaas nee.

We zagen toeschouwers met een brok in de keel een traan wegpinken, terwijl McGowan allang niet meer de opgebrande sigaret tussen zijn vingers voelt en daarop een half bierglas onverdunde gin wegtikt. In de Engelse pers kondigde McGowan vorige week al het eind van The Pogues aan, hij zou namelijk ruzie hebben met enkele bandleden. Dit optreden had dan ook alle kenmerken van een zwanenzang.

null Beeld Sziget/Kálló Péter képei
Beeld Sziget/Kálló Péter képei
null Beeld Sziget/Kálló Péter képei
Beeld Sziget/Kálló Péter képei
Snoop Dogg. Beeld epa
Snoop Dogg.Beeld epa


Snoop Dogg
Ook iemand die zeker niet ontkent dat hij flink doorinhaleert is de hoofdact van de zaterdag, Snoop Dogg. Bij hem is het veelvuldig gebruik (en de irritante dominee-actige propaganda) van geestverruimende middelen echter nauwelijks van slechte invloed op zijn performance. Samen met wat rappers, een DJ en een paar muzikanten trakteert Snoop de hond het publiek op een indrukwekkende lijst greatest hits, die elkaar in snel tempo opvolgen.

Het tjokvolle terrein voor het hoofdpodium verandert al snel in een grote bouncende menigte. Heel wat meer geslaagd dan de afsluiter van vrijdagavond, The Stone Roses, die zeker zo goed speelden als eind juni in Manchester, maar dit keer ontbrak toch echt de magie en de interactie met het publiek, die er wel was bij de thuiswedstrijd die de groep speelde in Heaton Park.

Leftfield
Bijzonder aangenaam verrast werden we eerder op de dag door het briljante optreden van de Engelse techno-dub-pioniers van Leftfield. De groep vormde midden jaren '90, samen met Underworld en The Chemical Brothers de voorhoede van een nieuwe generatie dwarse acts die de dancemuziek naar nieuwe creatieve hoogtes deed stijgen en de UK op dat gebied voor altijd op de kaart zette.

Ondanks het opstappen eerder dit jaar van medeoprichter Paul Dailey, leed de performance er niet onder, sterker nog de tienduizend aanwezigen in de propvolle tent zagen een zeer gedreven set die natuurlijk werd gedragen door nummer van het succesalbum 'Leftism'. De band had ook nog eens reggaezanger Earl Sixteen meegenomen om het prachtige 'Release The Pressure' te zingen.

Weer meer Nederlanders
De organisatie van het festival maakte eerder op de dag bekend dat dit jaar het recordaantal van ruim 15.000 Nederlanders een kaartje hebben gekocht voor het festival. Dat is met afstand de grootste groep buitenlandse bezoekers van het festival. Fruzsina Szép, de woordvoerster van Sziget vertelde 'zeer verheugd te zijn met elke buitenlandse bezoeker, dus ook de Nederlandse'. De organisatie wil zich in de toekomst wel meer gaan richten op Duitsland en Rusland, landen die dichter in de buurt liggen en van waaruit tot nu toe weinig festivalgangers op Sziget te vinden zijn.

De 'bouncende' menigte bij Snoop Dogg op Sziget Beeld afp
De 'bouncende' menigte bij Snoop Dogg op SzigetBeeld afp
Snoop Dogg Beeld afp
Snoop DoggBeeld afp
Leftfield. Beeld PG-D
Leftfield.Beeld PG-D
Het hoofdpodium van Sziget. Beeld epa
Het hoofdpodium van Sziget.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden