PlusBoekrecensie

David Lagercrantz creëert een moderne Sherlock Holmes: ontmoet Hans Rekke, ex-pianist, psycholoog, bipolair en verslaafd

Een eigen thrillerserie wilde hij, die draait om een politieagent en een expert in ondervragingstechnieken. Millennium-auteur David Lagercrantz schreef met Obscuritas het eerste deel.

Maarten Moll
null Beeld

De Zweedse schrijver David Lagercrantz stond de laatste jaren vooral bekend als de man die de Millennium-serie van Stieg Larsson voortzette. Hij plakte er, niet zonder succes, drie delen met journalist Mikael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander aan vast.

Nu komt Lagercrantz met het eerste deel van een eigen thrillerserie die draait om een politieagent en een expert in ondervragingstechnieken. Of, zoals hij na voltooiing van het laatste Millenium-deel, Zij die moet sterven, tegen een journalist zei: “Ik wilde iets doen met een moderne Sherlock Holmes, ik wilde en hoogopgeleide man uit gegoede kringen koppelen aan een jonge wijkagente uit Husby.”

Die Sherlock Holmes is Hans Rekke geworden, een uit een rijke familie afkomstige ex-pianist en professor in de psychologie. Bovendien bipolair en verslaafd aan medicijnen. En hij heeft de deductieve gave van Sherlock Holmes om dingen te ontdekken bij mensen.

De jonge wijkagente is Micaela Vargas, opgegroeid in de Stockholmse probleemwijk Husby. Zij heeft een broer, Lucas, die in de misdaad zit. Obscuritas is de titel van dit eerste deel rond Rekke en Vargas.

Meester in lijntjes leggen

Hoe breng je die twee met elkaar in contact? Lagercrantz, zo bewees hij al in de drie Millennium-delen, is een meester in lijntjes leggen.

Net buiten Stockholm wordt vlak bij een voetbalveld het lijk van een scheidsrechter gevonden. Er is ook meteen een verdachte, de opvliegende Giuseppe Costa. Hij is de vader van een van de spelers van de twee teams die de scheidsrechter floot, vlak voor hij werd vermoord. Hij gaf geen strafschop toen Costa’s zoon werd onderuitgehaald.

Costa beweert bij hoog en laag dat hij onschuldig is, en een hoofdinspecteur van de politie vraagt hulp van Hans Rekke om een bekentenis af te dwingen. En omdat Vargas Costa kent, hij woont ook in Husby, wordt ook zij gevraagd haar licht op de zaak te laten schijnen.

Maar Rekke ligt dwars, Costa wordt vrijgelaten, en Vargas kan de zaak niet loslaten. Er volgt een mooie scène waarin Rekke en Vargas elkaar vinden, en het spel is op de wagen. De heerlijk labiele en onvoorspelbare Rekke en de realistische en niet van haar stuk te brengen Vargas bijten zich vast in een moordzaak die tot in Afghanistan rijkt. Daarbij worden zij tegengewerkt door politie en buitenlandse diensten.

Een zeer onderhoudend eerste deel.

Thriller

David Lagercrantz
Obscuritas
Vertaald door Edith Sybesma
Signatuur, €22,99
392 blz.

In Obscuritas wordt net buiten Stockholm vlak bij een voetbalveld het lijk van een scheidsrechter gevonden. Beeld Getty Images/iStockphoto
In Obscuritas wordt net buiten Stockholm vlak bij een voetbalveld het lijk van een scheidsrechter gevonden.Beeld Getty Images/iStockphoto

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden