Plus

David Cassidy (1950-2017): Vast aan het imago van tienermeisjesidool

Piekjaar voor David Cassidy's populariteit was 1972. Hij had grote hits met How Can I Be Sure en het onder de naam The Partridge Family uitgebrachte I Think I Love You.

David Cassidy in 1971 als Keith Partridge.Beeld Bettman Archive

Als het om muziek ging, was in de lagere klassen van de Nederlandse middelbare scholen in de vroege jaren zeventig sprake van een volledige scheiding der seksen.

De jongens hielden van stevige gitaarmuziek; glam, hardrock, dat werk. De meisjes kwijnden bijna zonder uitzondering weg bij Donny Osmond en vooral David Cassidy.

Hun Rijamagenda's plakten ze vol met uit Popfoto geknipte plaatjes van de Amerikaanse tieneridolen. Met uit hetzelfde blad afkomstige posters behingen ze de muren van hun meisjeskamers.

David Cassidy was de knapste van de twee. Het woord androgyn kende nog niemand, maar hij had dat geslachtelijk licht onduidelijke uiterlijk dat het ware tieneridool kenmerkt.

Halflang haar, reebruine ogen en een ontwapenende lach: pubermeisjes over de hele wereld vielen er als een blok voor. Vier decennia later valt nauwelijks meer voor te stellen hoe populair David Cassidy in de vroege jaren zeventig was.

Cassidymania
Voortbordurend op de Beatlemania van de jaren zestig werd er het etiket Cassidymania op geplakt. Maar waar The Beatles ook de zogeheten serieuze muziekliefhebber aanspraken, vond Cassidy nooit of nauwelijks enige waardering buiten zijn jongemeisjesaanhang.

Bekend werd David Cassidy door zijn rol in The Partridge Familiy, een tv-serie over een rondreizende muzikale familie. Die rol stond niet heel ver van hem af, want hij kwam zelf uit zo'n soort familie. Omdat zijn zingende en acterende ouders bijna door­lopend op tournee waren, werd de in New York geboren Cassidy deels opgevoed door zijn grootouders in New Jersey.

Van kinderen in de buurt vernam hij op zesjarige leeftijd dat zijn ouders waren gescheiden - pa en ma hadden het twee jaar voor hem verborgen weten te houden.

In het zelfde jaar, 1956, werd hij opgenomen in het nieuwe, samengestelde gezin van zijn vader, die was hertrouwd met actrice Shirley Jones.

In zijn nieuwe woonplaats Los Angeles begon Cassidy, gestimuleerd door zijn vader, in de late jaren zestig te acteren. Hij had bijrollen in ook in Nederland populaire televisieseries als Ironside en Bonanza. Zijn eerste grote rol had hij als Keith Partridge in The Partridge Family.

Zijn stiefmoeder Shirley Jones speelde daarin de rol van de kinderrijke weduwe Shirley Partridge. In de serie, die in Nederland van 1972 tot 1974 werd uit­gezonden, reisde de muzikale familie in een eigen bus door de Verenigde Staten.

Piekjaar
1972 was het piekjaar van Cassidy's populariteit. Hij had grote hits met How Can I Be Sure en het onder de naam The Partridge Family uitgebrachte I Think I Love You. Bij optredens speelden zich emotionele taferelen af. Regelmatig vielen er gewonden onder het wildenthousiaste publiek, één keer zelfs een dode.

Vastbesloten na The Partridge Family naam te maken als serieus artiest (Mick Jagger was een lichtend voorbeeld) lukte het David Cassidy later maar niet zijn imago als meisjesidool van zich af te schudden. Redelijk succesvol was hij wel als acteur.

Evengoed had hij grote financiële problemen, die in 2015 leidden tot een faillissement. Ook had hij een zwaar alcoholprobleem en leed hij aan de ziekte van Alzheimer. Dinsdag overleed hij in een ziekenhuis in Fort Lauderdale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden