PlusKlapstoel

Dave von Raven: 'Zonder applaus word ik neerslachtig'

Dave von Raven (1981) is muzikant. Met zijn band The Kik toert hij langs theaters met de voorstelling The Kik hertaalt!

Joep School
Dave von Raven: 'Van kinds af aan is het voor mij belangrijk geweest om mensen te plezieren.' Beeld Harmen de Jong
Dave von Raven: 'Van kinds af aan is het voor mij belangrijk geweest om mensen te plezieren.'Beeld Harmen de Jong

Rotterdam

"Ik ben geboren in Blijdorp, vier straten van de Kruiskade verwijderd. De eerste vier jaar van mijn leven heb ik aan het Bentinckplein gewoond, daarna zijn we naar Hillegersberg verhuisd - de kakbuurt van Rotterdam."

"In die buurt had je een kleine enclave, een wederopbouwbuurt. In de jaren vijftig gingen mensen daar wonen, weet je wel. Die huizen waren in mijn jeugd nog precies hetzelfde als dertig jaar ervoor. Heel eenvoudig; een badkamer zonder douche of bad, maar met een zinken bak waar je je kinderen in moest wassen. Als we hem niet gebruikten, hing hij aan een haak op het balkon."

"Altijd naar buiten, hutten bouwen. Er lagen grote grasvelden voor de deur, waar alle huisvrouwen 's middags zaten als ze de kinderen uit school hadden gehaald. Daarna op een kleedje een boterham met leverworst in zestien stukjes. Een heerlijke jeugd, joh. En die kerels maar werken."

Goeree-Overflakkee

"Ja, dat is andere koek. Daar woon ik nu. Het lijkt een hele overstap, maar ik was eraan toe, dus dan is de stap kleiner. Het is geleidelijk aan gegaan. Ik was altijd in de stad. Misschien wel te veel. Nu is dat minder, al ben ik er nog steeds in een half uurtje."

"Het is een huis zoals je het vroeger tekende, met een schuin dak en een schoorsteen. Ik heb de ruimte, heb kippen en een hond. Alleen nog een kind en het is helemaal af. Misschien komt dat nog. Het klinkt burgerlijk, maar het is net hoe je ermee omgaat. Nee joh, natuurlijk is het burgerlijk."

Sixties

"Misschien ben ik te laat geboren. Ik heb zo ongeveer alles uit de sixties. Ik ben vroeger vaak genoeg uitgelachen en uitgescholden op straat om hoe ik me kleedde. Als niemand je kent, vinden ze je raar als je je eigen ding doet. Er was geen internet en ik had nauwelijks geld, dus probeerde ik maar zo dicht mogelijk bij die kleren op albumcovers te komen. Uren in tweedehands winkels zoeken, maar nooit hadden ze je maat. Gekut natuurlijk, maar zo moet je erin rollen."

"Het interesseert me allemaal behoorlijk, maar je haalt je er van alles mee op de hals. Oude radio's, versterkers, een oude auto - en het doet het allemaal niet, hè. Voor je het weet ben je aangesloten bij veertig verschillende hobbyclubs. Ik rijd een Peugeot 404 uit 1962, met een kontje, neus en dakkie. Boven de 100 rijden gaat niet, dat wordt link. Als ik autofabrikant was, zou ik de stijlvolle auto's uit het verleden maken, maar zónder de ellende die je van de techniek hebt."

"Er ligt zo veel achter je, wat toch allemaal behoorlijk smaakvol is. Dan kijk ik naar die eenheidsworst die hier op de weg zit... Al die zelfde grijze kutkleuren met dezelfde lampies, wat moet je daarmee? Hetzelfde geldt eigenlijk voor muziek. Als je luistert wat een rotzooi er op de radio te horen is, en daarna kijkt wat er wereldwijd aan schoonheid is gemaakt: dat is ongelooflijk."

Hiphop

"Dat is juist een stroming waar ik nog wel iets van vooruitgang in zie. Muziek is in de basis gewoon smaak, maar ik heb vooral een hekel aan muziek die puur wordt gemaakt om er een slaatje uit te slaan. Die hiphop is toch een stroming die op een soort natuurlijke manier is ontstaan - al wordt ook daar genoeg zooi gemaakt."

The Kik

"De lol is onveranderd. We begonnen in 2010 vooral voor onszelf, voor de kick. Ik kwam uit een andere band, The Madd, en was er helemaal klaar mee. Ik wilde een soort 'serieuze' baan gaan zoeken. Begon het toch weer te kriebelen en kroop ik met een paar gasten bij elkaar op zondagmiddag. Dat was meteen heel tof."

"Mijn oude platenbaas zei: maakt niet uit wat je gaat doen, ik breng het uit. Het eerste sing­letje speelden we bij De Wereld Draait Door en binnen de kortste keren waren we de huisband. Of binnen de kortste keren... We werden eerst nog afgetroefd door Chef'Special. Dat was mooi kut."

"Van kinds af aan is het voor mij belangrijk geweest om mensen te plezieren. Je hoort ook wel eens van artiesten die niet van optreden houden, toch? Ik heb ontzettend medelijden met die mensen. Wat een kutleven heb je dan. Ik heb het applaus echt nodig. Als ik dat twee weken niet heb, word ik neerslachtig."

"Ik loop nu tegen de veertig, maar zie mezelf mijn hele leven artiest zijn. Honderd procent. Al ben ik niet zo van de langetermijnplanning. Het is wat John Lennon zei: 'Life is what happens to you while you're busy making other plans'."

The Beatles

"Ik vind dat iedereen dat leuk zou moeten vinden. Ben ik anders beledigd? Nee, nou ja, bijna. Ja, eigenlijk wel ja. The Beatles zijn een soort islam voor mij, een geloof. Wat die gasten teweeg hebben gebracht is ongelooflijk. Zij hebben de muziek aangeslingerd én waren politiek geëngageerd. En niet zomaar, hè?"

"Ik geloof echt dat The Beatles veel invloed hebben gehad op de wereld zoals ie nu is. Tegenwoordig zijn artiesten ook maatschappelijk geëngageerd, maar zeker in Amerika ligt het er wel heel dik bovenop. Bij Bono haak ik af, maar als Lady Gaga gaat uitleggen wat vriendschap betekent, denk ik: lik mijn reet. Dat gaat toch helemaal nergens over? Dan heb ik nog liever Lil' Kleine: niet geëngageerd, maar hij zegt wel wat hij denkt."

Rotterdam

"We zijn tegenwoordig in de mode. Je moet het zien als een kleurplaat: Rotterdam was lang zwart-wit en wordt nu meer ingekleurd door mensen die er iets opbouwen. Het leven is voor velen wel wat smaakvoller geworden, al zijn er nog steeds buurten waar het niet helemaal lekker gaat."

"Op straat kom je óf jongeren tegen die op een haast ziekelijke manier alleen maar met een lachend gezicht en een snor rondlopen - eten geen vlees, drinken niet - óf het zijn randgroepjongeren met bontkraagjes en opgeschoren koppies. Vroeger zaten we er een beetje tussenin: we gooiden af en toe een ruit in en waren af en toe lazarus, maar maakten vooral plezier."

Lazarus

"Dat komt niet meer vaak voor. Ik ben een tijdje gestopt met drinken, maar daar vond ik geen reet aan. Dan sta je 's morgens op en denk je: wat ga ik vandaag doen? Nou, in elke geval niet drinken. Dat werkt niet. Ik hou van een drankje en als ik ergens moet spelen, vind ik een pilsie toch lekker."

"Maar het was veel te veel. Ik heb niet het idee dat ik er ooit een optreden door heb verziekt, maar ik zoop altijd wel genoeg en dan stond er na afloop nog een fles whisky klaar in de kleedkamer. Die moest op. Niet dat ik dat alleen deed, maar ik nam het er goed van. Zonder dop tussen mijn benen in het busje, tot ie leeg was en ik sliep."

"Ik heb geen agressieve dronk en word niet vervelend, maar als je telkens degene bent die het licht uitdoet en de volgende dag weer in foetushouding op de bank ligt, wordt het treurig. Het ging me in de weg zitten. Ik ben één keer onderuitgegaan, echt out. In mijn hoofd was dat een verkapt hartinfarct. Dat was een wake-upcall. Maar nu gaat het hartstikke goed, joh. Ik let een beetje op, maar je moet ook een beetje leven. Ik heb net ook al twee pilsies op. Lekker toch?"

Alfalfa

"Dat eet ik 's morgens op een cracker. Een pittige kiemgroente van de Albert Heijn. Je maakt het mee, hè. Het klinkt allemaal niet heel rock-'n-roll, maar om 14.00 uur ontbijten met een hamburger is dat ook niet. Rock-'n-roll is te gek, maar de muziek zou eronder lijden als ik zo was doorgegaan."

"En de muziek is mijn eerste liefde, dus dan kan ik beter de nevenactiviteiten laten gaan die in excessieve mate aanwezig waren. Ik hardloop nu ook. Ja, dat is inderdaad oersaai."

PSV-Ajax

"Ik kan daar kort over zijn: ik ben niet geïnteresseerd in voetbal. Feyenoord vind ik nog wel een gave club, omdat het veel raakvlakken heeft met Rotterdam. Dat geldt ook voor Sparta. Dat zou mijn club zijn als ik iets om voetbal zou geven."

Hertalen

"Bij De Wereld Draait Door zijn we daar als huisband mee begonnen. Dan maakten we teksten die betrekking hadden op de gesprekken die aan tafel werden gevoerd. Een gevatte tekst maken op de melodie van een bekend nummer. Later kwam Giel Beelen en deden we voor allerlei tv-programma's ook zoiets. Nu hebben we hertalingen gemaakt op nummers van Adèle, R.E.M. en Oasis. Can't Buy Me Love van The Beatles wordt Geen rode cent."

"We hebben een plaat gemaakt en maken nu een tourtje langs theaters. Ik vind het theater heel leuk; je kan er wat vertellen. In popzalen roepen mensen vaak dat ze geen geouwehoer willen, maar muziek. Zo zit ik niet in elkaar, ik wil ook ouwehoeren. In het theater is daar meer ruimte voor, dus we proberen er elk jaar een uitstapje naar te maken."

Maestro

"Een leuk tv-uitstapje voor de Dave von Raven-bv. Ik hoef niet eerst 10.000 aanstekers te kopen, om ze vervolgens te verkopen. Ik hoef alleen maar iets te doen. Dat is wel lekker, toch?"

"Maestro was voor mij het laatste zetje dat ik nodig had. Laten we elkaar geen mietje noemen; het is goed voor je bekendheid, maar ik doe alleen mee aan dingen die me interesseren. Ik ben ook gevraagd voor Wie Is De Mol? en Expeditie Robinson, maar dat vind ik echt verschrikkelijk."

Dany Lademacher

"Ja! Ik hoorde van zijn hartinfarct. Verschrikkelijk, toch? Hij draait al zo lang mee. Een goede gitarist, ook. Ik heb hem vaker zien optreden, dan keek ik toch altijd wel tegen hem op. Ik heb laatst die film gezien. Fantastisch. Ik had hem al gezien toen ie was uitgelekt. Je weet niet wat je ziet. Vooral die gozer, die drummer, Jan 't Hoen. Elle Bandita merkte bij DWDD op dat die hele docu in scène is gezet om The Wild Romance een zetje in de goede richting te geven. Dat was ook het eerste waar ik aan dacht."

The Kik met The Kik hertaalt!, maandag om 20.15 uur in De Kleine Komedie. Er zijn nog een paar kaarten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden