PlusInterview

Dave Budha: ‘Ik hoef niet meer de beste rapper te zijn’

Dave Budha: ‘Bij elke stap merk ik dat de animo voor mijn muziek aan het groeien is.’ Beeld Rogier Alexander
Dave Budha: ‘Bij elke stap merk ik dat de animo voor mijn muziek aan het groeien is.’Beeld Rogier Alexander

Zanger en 3FM Talent Dave Budha zingt op zijn debuutalbum Mooie droom optimistische en gevoelige liedjes. ‘Ik ga ooit nog wel een hit maken.’

Rajko Disseldorp

Wie in de krochten van het internet zoekt, zou zomaar een zeer fanatieke én echt rappende Dave Budha – echte naam Dave Broeders (27) – kunnen zien en horen. Onder andere ruim vier jaar geleden bij zijn Zonamosessie en op zijn debuutsingle Divvi bij Noah’s Ark. De Dave Budha die rapt, lijkt op zijn debuutalbum Mooie droom verdwenen. “Het competitieve rappen, de beste willen zijn, dat heb ik niet meer en is met de leeftijd verwaterd. Maar niets ten nadele van hiphop, ik rap namelijk al vanaf mijn dertiende.”

Broeders groeide op in het Brabantse Zevenbergen en werd al vroeg geraakt door Nederlandstalige rappers, zoals Kempi en Winne. “Ik dacht: ik wil later echt rapper worden, man. En dan getekend worden bij Noah’s Ark. Dat is gelukt.” Lachend: “Al rap ik nu dus niet echt meer.”

Bij datzelfde label tekende hij ruim twee jaar geleden en bracht hij de twee ep’s Raamuit en Tuinen van het licht uit. Zijn gelijknamige single Raamuit is op dit moment het populairst, met ruim vier miljoen streams op Spotify. “Het nummer is veel beluisterd, maar geen hit. Ik ga ooit nog wel een hit maken. En dat iedereen die dan meezingt.”

Volhardend blijven

De afgelopen anderhalf jaar werkte Broeders voornamelijk in de studio met producersduo Jopie & Rijnbaart aan zijn debuutalbum, dat zestien nummers telt. Hij gaf het de titel Mooie droom, omdat volgens de zanger de plaat muzikaal gezien alle kanten opgaat. “Qua thematiek gaat het over emoties, liefde, passie, afwijzing en depressie. Het schommelt tussen het lichte en het donkere, dat maakt het voor mij, met alle facetten een mooie, complete droom.”

In het nummer Zo gewoon met Maan zingt hij over het artiestenleven en de twijfels die daarbij komen kijken: ‘Soms weet ik niet of ik hier wil zijn/ Alles wat ik deed, was liedjes zingen voor m’n meisje.’ Broeders: “Ik maak graag dingen, dat is wat ik doe. Als je een artiest bent op een bepaald niveau, komen er allerlei randzaken bij kijken die ik niet even prettig vind.” Daarnaast ziet hij zijn muziek als niche en niet als mainstream. Toch zijn er zeker ‘signalen dat er animo is’ voor zijn muziek. Zijn show in Paradiso in oktober is bijvoorbeeld al uitverkocht. “Daarom blijf ik volhardend, omdat ik bij elke stap merk dat het aan het groeien is. Maar om me heen zie ik veel rappers die ineens veel succes hebben en dan huizen kunnen kopen. Dan denk ik soms: dat zou ik ook wel willen.”

Abstracte liedjes

Op zijn nieuwe album zingt Broeders op Lil’ Divvi over het heroverwegen van de relatie met zijn vader (‘Er zit zoveel verschil tussen ons/ Ook al ben ik jouw vlees en bloed.’) en op M’n maatje, mijn slijm over het verliezen van een van zijn ­beste vrienden, acht jaar geleden (‘En de helft, dat is weg/ Van wat ik was.’). Het zijn zeer persoonlijke onderwerpen, die de muzikant verpakt in behoorlijk abstracte liedjes. “Dat vind ik altijd wel mooi. Ik vind het belangrijk dat ik iets vertel en dat de luisteraar zich kan vinden in mijn nummers, dus dat het meer zou kunnen betekenen dan mijn verhaal. Dat maakt de muziek veel interessanter.”

Mooie droom is een lief en optimistisch debuutalbum. Die boodschap van positiviteit wil Broeders graag uitdragen. “Er is, ondanks alle bullshit en ellende, altijd perspectief. Dat houdt mij op de been. Ik vind het belangrijk dat de mensen dat in hun achterhoofd houden.”

Mooie droom is te beluisteren op Spotify en iTunes. Dave Budha, 05/10, Paradiso, uitverkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden