PlusAlbumrecensie

Daria van den Bercken heeft nu al het mooiste album van het jaar gemaakt

Erik Voermans
null Beeld

Je kunt, pianist zijnde, natuurlijk wel weer een album vullen met sonates of andere substantiële solostukken van grote componisten, maar je kunt ook inzoomen op het immense repertoire dat je ter beschikking staat en vervolgens vanuit een intelligent concept een boeket samenstellen van stukken die elkaar versterken en meer opleveren dan de zoveelste briljante vertolking van het beroemde opus van X of Y.

Met haar zeer persoonlijke ode aan de natuur, getiteld Human: Nature, heeft Daria van den Bercken wat zij noemt een ’denkbeeldige suite’ samengesteld, die niet bestaat uit een serie dansen, zoals gebruikelijk bij een suite, maar een reeks natuurevocaties die voor haarzelf veel betekenen.

Van den Berckens intieme, kleurrijke, tedere en soms woeste pianistische voordrachtskunst zorgt ervoor dat de stukken, van zulke uiteenlopende componisten als Rachmaninoff, Liszt, Debussy, Couperin en Lili Boulanger, ook voor de luisteraar extra betekenis krijgen.

De vraag die Van den Bercken de luisteraar voorlegt, is wat de natuur voor hem of haar betekent. Verbazing, schoonheid en troost; zeker. Maar ook spiritualiteit, blijdschap en overweldiging door het onuitspreekbare. De evocatieve manier waarop ze alle stukken speelt, maakt dit tot een prachtig album, met als comfortabele bijvangst dat je nu niet eens de deur meer uit hoeft om je te kunnen laven aan de natuur.

Klassiek

Daria van den Bercken
Human: Nature, An Imaginairy Suite
(Keys To Music)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden