PlusPS

'Dans elke dag na je werk een half uur door de kamer'

Tony Schwartz (64) maakte, tot zijn spijt, furore als auteur van Donald Trumps The Art of the Deal. Hij staat wél achter zijn bestseller waarmee hij ons beter wil laten presteren. 'Nietsdoen is ook heel productief.'

Claudia Ruigendijk
Tony Schwartz: 'We kunnen ons brein trainen, door stress niet als vijand te zien, maar juist op te zoeken' Beeld Bodil Jane
Tony Schwartz: 'We kunnen ons brein trainen, door stress niet als vijand te zien, maar juist op te zoeken'Beeld Bodil Jane

Schrijver en journalist Tony Schwartz, die zijn energie doorgaans goed weet te managen, werd daarin het afgelopen jaar flink op de proef gesteld.

The Art of the Deal, dat Schwartz in 1987 voor Donald Trump schreef, kwam weer in the picture tijdens de verkiezingscampagne in Amerika. "Dat boek heeft de Trumpmythe gecreëerd, hem als charmante zakenman op de kaart gezet. Ik heb er spijt van, ja."

Schwartz, die Trumps zelfingenomenheid en impulsiviteit als gevaren voor de samenleving ziet, besloot eerst van de radar te blijven - hij dacht dat Trump toch niet zou winnen. Toen die kans ineens reëel werd, kon Schwartz niet langer zwijgen.

Regelrechte bestseller
"Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk mensen te overtuigen niet op hem te stemmen, tevergeefs. Dat heeft veel energie gekost, ik was volledig opgebrand. Maar na twee weken vakantie, gezond eten en ballroomdansen, een grote hobby, ben ik weer vol energie."

Voor de destijds 35-jarige Schwartz - die als journalist werkte voor onder meer The New York Times en Esquire - was The Art of the Deal een unieke kans om naam te maken als schrijver. Het werd een regelrechte bestseller en Trumps carrière nam na het verschijnen ervan een enorme vlucht. Als Schwartz toen had geweten dat Trump later het presidentschap zou ambiëren, had hij het nooit geschreven. Of had hij het The Sociopath genoemd.

Schwartz schaduwde Trump anderhalf jaar voor het boek en zag toen al veel van zijn huidige karaktertrekken terug. "Het is een raadsel waarom mijn naam op de cover staat; volgens het contract mocht Trump het ook onder zijn eigen naam uitbrengen, wat me typisch iets voor hem leek. Hij doet nu namelijk net of hij het zelf heeft geschreven."

Ongezond
Liever dan terugkijken op dat boek, heeft Schwartz het over The Power of Full Engagement, een handleiding voor optimaal presteren die veertien jaar geleden in Amerika uitkwam, maanden bovenaan The New York Times-bestsellerlijst prijkte en sindsdien in bijna dertig talen is vertaald - onlangs in het Nederlands.

Maar nog steeds is de interesse in timemanagement groot; nooit eerder kampten zo veel mensen met burn-outklachten als nu. Vanuit je bed op je telefoon je e-mail checken, meteen met een kop koffie achter je laptop duiken om die mails te beantwoorden, om er na drie uur achter te komen dat je eigenlijk nog geen werk hebt verzet: allesbehalve efficiënt en ongezond bovendien.

Wat doen we verkeerd? "We moeten onze energie managen, niet onze tijd," aldus Schwartz. Een effectieve dagindeling wordt zo geen doel op zich, maar een automatisch gevolg.

"Het boek is na al die jaren nog steeds relevant, nu misschien zelfs meer dan toen. Ons lichaam en onze geest kunnen de technologische ontwikkelingen amper bijbenen. Daarbij willen onze werkgevers - en wijzelf - dat we onze tijd zo nuttig mogelijk besteden, waardoor we continu onder hoogspanning staan."

In balans zijn
Willen we ons energieker voelen en optimaal presteren, dan moeten we op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau in balans zijn, vertelt het boek. Schwartz' bedrijf The Energy Project in New York biedt hiervoor trainingsprogramma's aan; zijn dochter en schoonzoon runnen de Nederlandse tak vanuit Amsterdam, waar Schwartz en zijn vrouw net een appartement hebben gekocht, 'because they love Amsterdam'. En, niet onbelangrijk, omdat ze vaker bij hun kleinkind willen zijn.

Tony Schwartz Beeld Roger Askew/Hollandse Hoogte
Tony SchwartzBeeld Roger Askew/Hollandse Hoogte

Schwartz: "We helpen organisaties het beste uit hun werknemers te halen, door ze te leren hun energie te verdelen en bijtijds aan te vullen. De managers en ceo's hebben hierin een cruciale rol: je kunt werknemers aansporen om elke 90 minuten een pauze in te lassen, maar dan moet de baas dit natuurlijk wel goedvinden. Bovendien boek je in teamverband het meeste resultaat. Mensen voeren veranderingen sneller door als iedereen meedoet."

Spelletje spelen
Eén zo'n verandering is het ontwikkelen van rituelen om tussen het presteren door tot rust te komen, zegt Schwartz. Elke ochtend in je koffiepauze door een boekwinkel struinen, elke dag na je werk een half uur door de kamer dansen op je favoriete muziek - wat je prettig vindt. "Alleen dan houd je het vol. Veranderingen die moeite kosten, werken niet. Dat is de reden dat zo veel mensen terugvallen in hun oude patroon."

The Power of Full Engagement is The Energy Project in boekvorm. Schwartz ontwikkelde het programma met coauteur Jim Loehr op basis van inzichten uit de topsport. Atleten zijn professionals als het aankomt op het optimaal benutten en verdelen van hun energie. Ze trainen hard en nemen veel rust. We kunnen die kunst afkijken, zegt Schwartz, die met Loehr veel topsporters 'trainde' in energiemanagement om hun prestaties te verhogen. "Nietsdoen is ook heel productief."

Stappenplan
Ze vulden die inzichten aan met kennis en onderzoek uit onder andere de psychologie en de neurologie, en kwamen zo tot een stappenplan om 'altijd scherp' te zijn - de titel van de Nederlandse vertaling. "Je bepaalt eerst je doel, dan moet je de waarheid onder ogen zien, en tot slot kom je in actie en voer je veranderingen door."

Voor je doel moet je je belangrijkste waarden formuleren en nagaan of je ernaar handelt, aldus Schwartz. Staat je gezin op de eerste plaats, maar ben je elke avond te moe om een spelletje met je kinderen te spelen? Dan steek je te veel energie in zaken die minder belangrijk voor je zijn.

Wat we ook kunnen leren van topsporters is hoe we ons energieniveau verhogen. Dat maakt ons stressbestendiger, aldus Schwartz. Topsporters dagen zichzelf constant uit om een stapje verder te gaan: steeds iets zwaardere gewichten heffen, net iets harder rennen. "Zo kunnen we ons brein ook trainen, door stress niet als vijand te zien, maar juist op te zoeken. En telkens te proberen de situatie beter aan te pakken dan de keer ervoor."

Filterbubbel
Om zijn spijt over het boek voor Trump te beteugelen, doneert Schwartz nu overigens alle royalty's van The Art of The Deal - dat opnieuw goed verkoopt - aan goede doelen en projecten die immigranten in Amerika steunen en beschermen. "Er ligt weer een cheque van vijftigduizend dollar voor mijn neus. Ik heb me erbij neergelegd, ik kan het toch niet terugdraaien. Ik wil geen tegenstander meer zijn en richt me liever op the bigger picture."

Daarom heeft Schwartz een denktank opgericht die zoekt naar een manier om de polarisatie in de samenleving te overstijgen. "Er moet een dialoog op gang komen, we moeten de gemene deler vinden, zodat iedereen zich gewaardeerd voelt. Onderwaardering maakt mensen boos en agressief, daar ligt de kern van het probleem."

Die overstijgende blik bracht volgens hem ook het succes van zijn Energy Project. Daarin vragen de huidige ontwikkelingen eveneens om een nieuw perspectief: "We moeten niet proberen de technologie bij te houden; we moeten erboven staan, zelf slimmer worden."

Ons brein is daar zeker toe in staat, aldus Schwartz. "Het openstaan voor nieuwe wereldbeelden heeft me slimmer gemaakt. Uit onze filterbubbel stappen rekt onze hersencapaciteit op."

Tony Schwartz en Jim Loehr: Altijd Scherp. Maven Publishing, €22.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden