Plus

Danniel Danniel (1950-2017): Eigenwijze filmmaker kon anderen vaak redden

Jorien van der Keijl
Danniel Danniel met zijn jongste kinderen Mo en Faye. Beeld -
Danniel Danniel met zijn jongste kinderen Mo en Faye.Beeld -

Acht uur voor filmmaker Danniel Danniel (66) stierf, stuurde hij nog suggesties naar vriend en editor Diego Gutierrez. Die voerde de aanpassingen door. "Ik zie je morgen, zei ik. We zouden koffie drinken. Toen ik de volgende ochtend in de tram zat, belde zijn vrouw Jessica. Danniel was overleden."

De regisseur, editor en scenarist stierf op 4 mei aan de gevolgen van longkanker. Hij werkte aan meer dan honderd films, waaronder Winter '89 (1998) en De zaak Braun (2000). Zijn internationale doorbraak kwam in Cannes met Ei (1987).

"Vraag aan Nederlandse filmmakers hun top 3, en hij staat ertussen," zegt Suzanne van Voorst, filmconsulent bij het Nederlands Filmfonds. Danniels bijdragen als editor aan de documentaire De kinderen van Arna was zelfs zo doorslaggevend, dat regisseur Juliano Mer-Khamis hem ook als regisseur op de aftiteling zette.

Onzichtbaar
Danniel heeft veel films gered, zegt Van Voorst, zoals Heddy Honigmanns documentaire Metaal & melancholie, waar hij voor het eerst met producent Van Voorst samenwerkte. "We zaten vast. De film was nog niet goed, maar wat was het?"

Ze lieten Danniel kijken. "Hij veranderde de structuur, draaide twee scènes om. Daarna was er de andere film waar we op hadden gehoopt."

Structuur moest wel onzichtbaar blijven. "De emoties gaven de lijn voor het verhaal," zegt Gutierrez. "Hij verbond je met de personages, zoals je dat ook met je ouders of kinderen kan doen. Het was niet louter een informatie-uitwisseling."

Ook Van Voorst zag zijn liefde voor de psychologie van de personages. "Hij kon een documentair personage opbouwen zoals je dat met een fictief karakter zou doen."

Epidemioloog Tamar Wolfrath raakte 24 jaar geleden met Danniel bevriend. Zijn interesse reikte verder dan films. "Als we over mijn vakgebied spraken, was hij een waardige gesprekspartner."

'Grote waarde voor de Nederlandse filmcultuur'
De in Haifa geboren Danniel kwam in 1976 naar Nederland. Na de Filmacademie zou hij terug moeten naar Israël. Zijn klasgenoten organiseerden een petitie en Danniel mocht toen blijven wegens 'grote waarde voor de Nederlandse filmcultuur'.

Hij werd daarna bekend als een lastige regisseur. Van Voorst: "Hij leverde het script aan van 'dit is het en niet anders'. Onverbeterlijk." Veel projecten zijn hierdoor gestrand. Het monteren bood een uitweg.

Tijdens de laatste vakantie met zijn kinderen wees hij zijn dochter Faye (13) op de rol van verbeeldingskracht bij het schrijven. "Faye schrijft zelf verhalen. Het was een laatste gesprek tussen vader en dochter over verhalen maken," zegt Wolfrath.

Danniel laat zijn vrouw Jessica en drie kinderen Tadzio (28), Mo (16) en Faye achter.

Zondag draait zijn film Ei in Het Ketelhuis om 19.30 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden