Nieuws
Dancemuseum komt op plek van iconische club iT
De locatie van ’s werelds eerste museum voor elektronische muziek is bekend. Our House zal in augustus zijn deuren openen in het voormalige pand van de legendarische club iT in de Amstelstraat.
Een droom die uitkomt, noemt initiatiefnemer Jeroen Jansen het vastleggen van de locatie voor zijn geesteskind Our House. ’s Werelds eerste museum voor elektronische muziek wordt gevestigd op dancehistorische grond, de voormalige thuishaven van de roemruchte club iT aan de Amstelstraat. “Onze nummer 1-keuze. Ik ben hartstikke trots,” zegt Jansen. “Vanwege de geschiedenis, maar ook omdat het gebouw een goede akoestische schil heeft. We kunnen er met het volume spelen.”
Our House gaat een deel van de ruimte delen met de, momenteel wegens lockdown gesloten, club Air. “Een hybride variant,” noemt Jansen de constructie, die gebruikmaakt van het feit dat een discotheek overdag grotendeels leegstaat. “We zullen in het museum deels werken met opklapbare installaties. Zo is de dansvloer van Air ’s avonds onderdeel van de club en overdag een deel van onze museum experience.”
Die dubbelfunctie past prima, zegt Jansen, omdat Our House allesbehalve een traditionele museumbeleving moet worden. “Je zult bij ons weinig afgesloten vitrinekasten met instrumenten zien. Je kunt bij ons zelf door de geschiedenis van de elektronische muziek wandelen, we spelen in op de trend van de gamification. Het wordt een interactieve ervaring.” Daarbij belooft hij ook ‘een livebeleving’ die plaatsvindt op die dansvloer.
Evolutie van housemuziek
Vanaf de opening in augustus wil Our House gaan werken met tijdslots voor honderd bezoekers per uur. Zij worden door het museum geleid via wat Jansen ‘festivalpsychologie’ noemt. “Je begint met een drankje aan de bar met je vrienden, zoekt daarna je eigen weg over het festivalterrein en komt daarna allemaal samen voor de slotact.” Bijkomend voordeel van de afgepaste groepen is dat de onderlinge afstand tussen de gasten – mogelijk voor langere duur onderdeel van museum- of theaterbezoek – eenvoudiger is te bewaren.
In Our House worden bezoekers meegenomen door de evolutie van de housemuziek; van Detroit tot Amsterdam, van Londen tot Berlijn en van Las Vegas tot Ibiza; van begin jaren tachtig tot nu.
Jansen en zijn entertainmentbedrijf Fourmation werken nauw samen met de Dutch Experience Group, architecten van onder meer de Heineken Experience in Amsterdam.
De ondernemer, eerder creatief directeur bij dancegigant ID&T, wil het verhaal van de dance grotendeels laten vertellen door de hoofdrolspelers zelf. Hij zegt zich ‘in de afrondende fase’ te bevinden van het sluiten van contracten met ‘generatieoverstijgende artiesten’ uit het genre. “Dat zijn Nederlandse namen, maar zeker ook internationale. Het wordt een history masterclass.”