Dance-invloeden op nieuw album Bløf

Twee jaar geleden vierden ze het 20-jarige bestaan, en eerder dit jaar won de Zeeuwse popband Bløf de Edison Pop Oeuvreprijs. Toch moet de band nog lang niet denken aan ophouden. Sterker zelfs, de band wil met hun 11e plaat In Het Midden Van Alles bewijzen dat ze nog steeds meetellen. 'Voor het publiek ben je zo goed als je laatste plaat of optreden. Het is leuk om het publiek, en ook jezelf, te laten zien dat je met de ontwikkelingen meegaat en je in Nederland nog steeds aan de top staat. Dat doen we dus graag.'

De eerste bekendheid voor het in 1992 opgerichte Bløf kwam met het nummer Liefs Uit London in 1998. Sindsdien heeft de band maar liefst acht keer met een album bovenaan de Nederlandse hitlijsten gestaan.
Mede dankzij hits als Aanzoek Zonder Ringen, Alles Is Liefde, en Holiday In Spain is Bløf één van de succesvolste bands van Nederland geworden.

Muzieklandschap
Toch voelt de band continu druk om zich muzikaal verder te ontwikkelen. Hierbij hoort vooral het open staan voor veranderingen in het muzieklandschap. 'We zijn niet bang om invloeden van nu te integreren in wat wij doen, dat kan ook makkelijk en dat houdt het voor ons ook interessant. Voor ons gevoel hebben we dat ook altijd gedaan', zegt bassist Peter Slager.

'Als wij een plaat maken die niet relevant klinkt, die niet door jongeren wordt gekocht, dan hebben wij het niet goed gedaan', zegt zanger Paskal Jacobsen, 'Er zitten wel voor het eerst meer dance invloeden in onze nummers. Dat maakt het zeker nog geen danceplaat, maar het is wel belangrijk dat we er onze oren voor open houden.'

Wending
Op In Het Midden Van Alles was het opnieuw een zoektocht naar een fris geluid. Al snel werd duidelijk dat de plaat een andere wending zou krijgen dan eerdere platen. 'We wilden eigenlijk een klein geproduceerde, 'to the point' album maken zonder te veel partijen en lagen, maar uitendelijk is het een hele volle plaat geworden waar we super blij mee zijn. Dit was blijkbaar wat eruit moest', zegt Jacobsen.

Voor de band is het maken van een plaat een volkomen collectieve onderneming. Dit komt voort uit het vertrouwen in elkaar dat ze over de afgelopen jaren hebben opgedaan. 'We zijn het meest productief en maken de mooiste dingen wanneer we bij elkaar zijn'. zegt toetsenist Bas Kennis. 'Het is een menselijke uitwisseling maar dan vertaald in muziek. Het lijkt me heel zeldzaam dat je deze manier van werken vanaf dag één met elkaar hebt. Als je dat lukt heb je wel een heel bijzonder bandje, zoals The Beatles', gaat Slager verder. (FaceCulture)

Bløf live:
25 april - Paradiso, Amsterdam
9 mei - Bibelot, Dordrecht
14 & 15 mei - Luxor Live, Arnhem
17 mei - Tivoli Vredenburg, Utrecht
21 & 22 mei - Paard van Troje, Den Haag

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden