Plus

Dagbladen in de provincie vrezen kaalslag: journalisten komen in actie

Journalisten van regiokranten kwamen maandag in actie tegen plannen van TMG om een kwart van de banen te schrappen.

Josien Wolthuizen
Ruim honderd medewerkers kwamen protesteren in Alkmaar tegen de plannen van de Telegraaf Media Groep Beeld Jean-Pierre Jans
Ruim honderd medewerkers kwamen protesteren in Alkmaar tegen de plannen van de Telegraaf Media GroepBeeld Jean-Pierre Jans

Het was een demonstratie uit het boekje: koffie vanuit de achterbak van een auto, sprekers die vanaf een keukentrappetje speeches geven, petjes, klappers, spandoeken en een eensgezinde, vastberaden menigte. Het enige wat ontbrak was de megafoon - die was de organisatie vergeten.

Het was al met al een wat knullig gezicht, maar de boodschap was er niet minder serieus om. Op oudejaarsdag maakte TMG bekend een kwart van de 185 banen te schrappen op de redacties van het Noordhollands Dagblad, het Leidsch Dagblad, de Gooi- en Eemlander en het Haarlems Dagblad.

Woede
De angst dat de kranten worden opgevuld met artikelen uit De Telegraaf en hun regionale karakter verliezen, is sindsdien groot. Hoewel hoofdredacteur Arjan Paans anders beweert, gelooft niemand dat er met een kwart minder journalisten kwalitatief goede kranten kunnen worden gemaakt.

De woede over de reorganisatieplannen is goed merkbaar op de ijskoude Voordam in het centrum van Alkmaar, op de stoep bij de Alkmaarsche Courant (kopblad van het Noordhollands Dagblad). Ondanks de kou en het feit dat abonnees morgen gewoon een krant op de mat verwachten, zijn zeker honderd medewerkers op de demonstratie afgekomen.

Nopen tot nadenken
De organisatie is in handen van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), die zich fel verzet tegen de plannen. "Regiokranten zorgen voor binding in dorpen en kleine steden," zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning vanaf het keukentrappetje. "Het is enorm belangrijk dat zij lokale bedrijven en politici blijven controleren. Daar heb je redacties met professionele journalisten voor nodig."

Ook burgemeester van Schagen Marjan van Kampen-Nouwen was naar de Voordam gekomen om de journalisten toe te spreken. "Wat zijn jullie ontzettend belangrijk voor ons. Mensen willen weten wat er om hen heen gebeurt. Wij als bestuurders hebben baat bij journalisten die lastige vragen stellen die ons nopen tot nadenken."

John van der Rhee van de VVD in Alkmaar overhandigt een steunverklaring, ondertekend door zo'n beetje alle partijen in Alkmaar.

Hartverwarmend
De journalisten is in een interne mail opgedragen niet met de pers te praten en zich aan de protocollen te houden wat sociale media betreft. "Het voelt best gek. Normaal schrijven we over dit soort protestacties, nu zijn we er zelf onderdeel van en mogen we niet met de pers praten," zegt een verslaggever. Hoe ironisch de situatie ook voelt, er is ook begrip voor. De onderhandelingen zijn volop gaande, elke onhandige tweet of uitspraak kan grote gevolgen hebben.

Peter Schat, voorzitter van de redactieraad en aangewezen als woordvoerder, is hoe dan ook blij met de demonstratie. "Het is hartverwarmend om met zo veel collega's te strijden tegen de voorgenomen ontslagen. We laten zien dat we ons niet als makke schapen naar de slachtbank laten leiden."

Fel verzet

In een mail op 31 december zijn de reorganisatieplannen aan de redacties kenbaar gemaakt. Er komt één redactionele organisatie waar de redacties van De Telegraaf, de regionale bladen en Metro samenwerken. Het plan leidde meteen tot fel verzet bij de redacties en de NVJ.

De regionale kranten maken volgens het jaarverslag van 2015 nog altijd winst, waardoor een reorganisatie niet kan worden verantwoord. De NVJ vreest dat de redacties door de inkrimping zo zwak worden dat een zelfstandig voortbestaan van de regionale ­titels in gevaar komt.

Hoofdredacteur Arjan Paans komt steeds verder onder druk te staan omdat de redacties zich niet door hem gesteund voelen. Hij zou aan de kant van TMG staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden