D66-Kamerlid wil onderzoek naar 'oneerlijke concurrentie' Van Gogh Museum

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat onderzocht moet worden of het Van Gogh Museum in Amsterdam zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie. Dit zegt hij tegen EenVandaag.

De ingang van het Van Gogh Museum Beeld anp
De ingang van het Van Gogh MuseumBeeld anp

Twee weken geleden werd bekend dat het Van Gogh Museum zijn expertise tegen betaling gaat aanbieden. Andere musea, overheidsinstanties, particuliere instellingen en verzamelaars kunnen bij museummedewekers terecht voor uiteenlopend advies.

Volgens EenVandaag maken zelfstandige ondernemers met dezelfde diensten zich zorgen nu een museum, dat miljoenen aan subsidies ontvangt, de particuliere markt opgaat. Verhoeven kan zich hierin vinden.

Oneerlijke concurrentie
"Het gevaar is dat ondernemers denken, ik moet keihard werken om met mijn activiteit een boterham te verdienen. Zij zien zien dat er een partij komt die een paar miljoen overheidssubsidie per jaar ontvangt en precies hetzelfde gaat doen," aldus Verhoef tegen EenVandaag.

"De toezichthouder ACM moet onderzoeken of er sprake is van steeds meer oneerlijke concurrentie doordat door de overheid gesubsidieerde organisaties de markt opgaan, met precies dezelfde activiteiten als bedrijven die die subsidie niet krijgen."

Merchandising
Adriaan Dönszelmann, zakelijk directeur van het museum, zegt tegen het televisieprogramma dat het museum zonder de nieuwe activiteiten kwetsbaar te vinden. Het museum leunt volgens hem zwaar op de opbrengsten uit kaartverkoop en merchandising. "We zijn erg afhankelijk van de mensen die naar ons toekomen. Ruim 80 procent van de bezoekers zijn toeristen dus na een natuurramp, zoals de vulkaanuitbarsting in IJsland in 2010, merkt het museum meteen dat de inkomsten dalen.''

Er zijn op dit moment geen regels die over gesubsidieerde culturele instellingen gaan, die daarbij commerciële diensten leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden