PlusNieuws

Cultuurherstel helpt instellingen bij het vinden van alternatieve inkomsten

In het Frans Hals Museum is op zaterdag 26 juni Cultuurherstel gelanceerd. Het platform koppelt financiële professionals aan culturele instellingen om ze toekomstbestendiger te maken.

Edo Dijksterhuis
Hans van Hooren, kwartiermaker bij Cultuurherstel, een platform dat culturele instellingen financieel sterker wil maken. Beeld Maurice Boyer
Hans van Hooren, kwartiermaker bij Cultuurherstel, een platform dat culturele instellingen financieel sterker wil maken.Beeld Maurice Boyer

De culturele wereld gaat langzaam weer open, maar daarmee zijn de problemen als gevolg van de coronapandemie niet voorbij. De Taskforce culturele en creatieve sector schatte onlangs dat publieksinkomsten ook in de tweede helft van 2021 zo’n €787 miljoen lager liggen dan gewoonlijk. Het zal nog een tijd duren voordat bezoekersstromen weer op peil zijn.

Het is bovendien waarschijnlijk dat er de komende jaren bezuinigd zal worden op subsidies. Het vrijdag gelanceerde platform Cultuurherstel wil culturele instellingen daarom financieel weerbaarder maken. Het biedt professionals uit het bedrijfsleven aan als coach en helpt bij het verkrijgen van leningen.

“Het is eerder geprobeerd, het bedrijfsleven koppelen aan de cultuursector,” erkent Hans van Hooren, kwartiermaker van Cultuurherstel. “Maar niet eerder werd de noodzaak van verandering zo hard gevoeld als nu. De meeste culturele instellingen hebben een beperkt aantal inkomstenbronnen. Zodra er een opdroogt of wegvalt, hebben ze hun eigen toekomst niet meer in handen. Uit een onderzoekje dat wij deden onder 25 Amsterdamse instellingen bleek dat zeker 20 procent geholpen denkt te zijn met een frisse blik van buiten.”

Klankbord

Cultuurherstel, dat is opgezet in samenwerking met Cultuur+Ondernemen, is gericht op het financieel sterker en stabieler maken van culturele instellingen, zowel gesubsidieerd als ongesubsidieerd. Na een intakegesprek en een financiële analyse wordt een coach toegewezen. “We beschikken over een pool van tien, vijftien professionals,” vertelt Van Hooren. “Er zitten een voormalig eigenaar van een architectenbureau bij, een bankier maar ook de oud-conservator van een groot museum. Belangrijk is dat ze allemaal affiniteit hebben met kunst en cultuur, en weten hoe de hazen lopen in de sector. Als het nodig is kunnen we makkelijk opschalen.”

De coaches fungeren als klankbord en katalysator in het denkproces om instellingen ‘toekomstbestendiger’ te maken. Concreet betekent dat: alternatieve inkomstenbronnen vinden. Van Hooren geeft Boom Chicago als voorbeeld. “Die geven workshops over culturele verschillen aan bedrijven waar veel expats werken. Dat is niet meteen iets wat je verwacht bij een comedyclub.”

Inkomensgarantie

Het adviestraject van Cultuurherstel kent geen vaste vorm of lengte. Omdat iedere instelling andere mogelijkheden en wensen heeft, is het maatwerk. “De ene keer blijft het bij een update van het businessplan en twee, drie gesprekken. De ander keer blijft een coach drie jaar aan boord en wordt hij misschien wel gevraagd lid te worden van het bestuur of de Raad van Toezicht.”

Cultuurherstel wil niet alleen de positie van culturele instellingen verbeteren, maar indirect ook die van zzp’ers. Die omvangrijke groep bleek tijdens de lockdown bijzonder kwetsbaar en werd als eerste en het hardste geraakt. Van Hooren: “Als een instelling drie jaar inkomensgarantie heeft in plaats van zes maanden, durft ze meer risico te nemen. Dat betekent meer opdrachten voor ontwerpers, maquettebouwers en al die andere zzp’ers.”

De provincie Noord-Holland stelt het kapitaal beschikbaar waaruit leningen vertrekt kunnen worden. De gemeente Amsterdam betaalt de opstart- en logistieke kosten van het pilotjaar.

Van Hooren doet het werk voor Cultuurherstel pro bono, net als de andere adviseurs. “Na veertig jaar in het bedrijfsleven wil ik iets terugdoen. Ik denk dat er alleen al in de regio Amsterdam tientallen zo niet honderden professionals rondlopen die dezelfde maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden