null

PlusInterview

Cultuur­wethouder Touria Meliani: ‘Pluriformiteit en diversiteit in gevaar’

Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Post

Cultuur­wethouder Touria Meliani wil elf theaterinstellingen en museum Ons’ Lieve Heer op Solder financieel ­ondersteunen. Als de gemeenteraad eind september akkoord gaat, zijn twaalf Amsterdamse instellingen dus alsnog gered.

Jan Pieter Ekker

U honoreert het verzoek dat Annabelle Birnie, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), aan u deed om 1,87 miljoen euro extra vrij te maken voor de discipline theater.

“Ja, we zagen dat er substantieel te weinig budget is om de goedgekeurde aanvragen te kunnen honoreren. Daardoor komen de pluriformiteit, de culturele diversiteit en het aandeel activiteiten buiten Centrum en Zuid in gevaar, dus heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor­gesteld elf extra theaterinstellingen te honoreren. Het college kan zich daarin vinden. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om extra geld. We hebben de raad gevraagd om een verschuiving van gelden binnen het financiële kader dat al eerder is vastgesteld.”

Het geld is afkomstig uit een ander potje van het AFK, te weten de ­regeling ‘innovatie & ontwik­keling’.

“Er zou een regeling worden op­getuigd waarvoor 2,6 miljoen euro beschikbaar was. Daarvan valt dus 1,87 miljoen weg, maar er blijft nog steeds geld over voor ontwikkeling. De nieuwe regeling is niet alleen ­bedoeld voor jonge organisaties, maar ook voor organisaties die nu buiten de boot zijn gevallen. We ­hebben het AFK daarom gevraagd of ze het ­bedrag kunnen ophogen binnen de bestaande kaders.”

Binnen de bestaande kaders?

“Ja, binnen hun eigen budget. Het AFK heeft ook nog rond de 9 miljoen euro voor projectsubsidies. Wij hebben de raad voorgesteld om 6 ton over te hevelen voor Ons’ Lieve Heer op Solder, maar dan is er nog steeds geld voor andere projecten in de stad.”

Waarom moest Ons’ Lieve Heer op Solder worden gered?

“Nu de Kunstraad en het AFK allebei hun werk hebben gedaan, hebben we het totale plaatje van het Amsterdamse Kunstenplan. Het college vindt dat Ons’ Lieve Heer op Solder daar een plek in moet hebben. Het is een unieke instelling binnen de infrastructuur van de oude binnenstad; het gaat om de monumentale waarde van het erfgoed, maar het verhaal van het museum is ook van groot belang voor Amsterdam.”

Het schept wel een precedent. De Amsterdam Klezmer Band vindt zichzelf ook uniek, het Amsterdamse Bostheater ook.

“We hebben ons verzoek natuurlijk juridisch getoetst en gekeken naar de unieke rol van Ons’ Lieve Heer op Solder. Van bepaalde instellingen zijn er meerdere, maar voor Ons’ Lieve Heer op Solder geldt dat niet.”

Hoe nu verder?

“Wij kunnen er klaar mee zijn, maar corona is nog niet klaar met ons. Wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de cultuursector zoveel mogelijk overeind blijft. Wat we kunnen doen, doen we, want het meest waardevolle staat nu op de tocht.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden