Culinaire schoolreis

Het gezelschap schrijvers en kunstenaars dat meewerkte aan het jubileumkookboek van restaurant Merlet in Schoorl.

Martin van Bourgonje, eigenaar van hotel-restaurant Merlet in Schoorl, organiseerde een zoektocht naar inspiratie voor kunstenaars en schrijvers. Resultaat is een vrolijk kookboek: Restaurant met 10 sterren.

Een kookboek moest er komen. Dit jaar viert hotel-restaurant Merlet haar 25-jarig bestaan in duindorp Schoorl. ''Maar ik wilde niet zo'n plat exemplaar met alleen maar recepten en een saaie ontstaansgeschiedenis,'' aldus restaurateur Martin van Bourgonje. Drie jaar geleden bedacht hij dat het iets met kunst moest worden. Restaurant met 10 sterren is inderdaad veel meer dan een obligaat boekwerk.

Zoals Van Bourgonje het zegt, gijzelde hij vorig jaar een weekend tien schrijvers en kunstenaars om hen te inspireren voor een bijdrage aan zijn kookboek. Maar in wezen was hij degene die werd gegijzeld. ''Het was één groot gekkenhuis hier. Als gastheer van Merlet heb ik altijd te maken met etiquette. Ik moet vriendelijk zijn en glimlachen, mijn functie eist veel verantwoordelijkheidsbesef en ik ben bovendien een nuchtere Noord-Hollander. Creatieven zijn onconventioneler en hebben een open houding. Al tijdens het voorstelrondje begon Ronald Giphart over zijn vruchtbaarheid en bracht het gesprek meteen op seks.''

De uitbundige toon was gezet en de sfeer was intiem toen het gezelschap met onder anderen schrijvers Joost Zwagerman, Bart Chabot, Saskia Noort en kunstenaars Michèl Poort en Ron Moret per bus door Noord-Holland reisde. Martin en zijn vrouw Carla hadden een programma samengesteld met bezoeken aan een Opperdoeser aardappelteler, een biologische veehouder en een ambachtelijke zuurkoolfabriek.

''We wilden laten zien waar wij dagelijks mee werken, waar wij onze inspiratie vandaan halen. Onze chef-kok Timo Munts en souschef Frank van Enter waren ook mee en natuurlijk moest de hele club de keuken in om voor elkaar te koken.''
Het leek op een schoolreisje, toch bestaat het gezelschap uit allemaal veertigplussers. Van Bourgonje: ''Ik ben zelf veertig en wat ik in deze mensen herken is eenzelfde energie. We hebben het nodige meegemaakt, maar we gaan allemaal nog vol gas. We willen allemaal heel veel doen en hebben grootse plannen. Ondanks de verschillen is door die energie een mooie band ontstaan. En iedereen heeft prachtige bijdragen geleverd aan onze jubileumviering.''

Ronald Giphart nam de rode draad van de tekst voor zijn rekening en beschrijft in zijn losse, humoristische stijl de gesprekken die het gezelschap voerde over wat kunst en inspiratie nu eigenlijk betekenen en of koken ook kunst is. En hoe Bart Chabot ontdekte wat pasta werkelijk is. De schrijvers leverden korte verhalen. Cees Noort portretteerde alle medewerkers en maakte sfeerbeelden. En natuurlijk geeft de chef recepten uit keuken die al elf jaar een Michelinster voert. Alle pagina's stralen vrolijkheid en gastvrijheid uit.

En rondom de viering van het jubileum staat Merlet nu vol kunstwerken die de inspiratiezoektocht hebben opgeleverd. Een strandvisser van Pauline Bakker naar model van de 'huis-visser' van Merlet. Een ruwe ijzeren kreeft van Ron Moret. Een wit tableau met onder veel meer een camera, servies en bestek van Ron Breed en een bronzen kalfje van Marjolijn de Bruin.

''Alleen al om te zien hoe Martin constant zat te genieten maakte het mooi om mee te werken,'' zegt beeldhouwster De Bruin. ''Hij is zo enthousiast en gedreven in alles wat hij doet.''

Wat is zijn eigen grote inspiratiebron? ''Ik kan vooral goede mensen om me heen verzamelen. Dankzij die mensen loopt ons bedrijf goed is dit boek zo mooi geworden.''

Marjolijn de Bruin denkt dat zijn moeder Nelleke een belangrijke inspirator is. Ook het geluk dat zij nog steeds in de buurt is, lijkt Van Bourgonje te vieren met dit jubileumboek. ''Mijn moeder is erg ziek geweest en het ziekenhuis heeft een geweldige rol gespeeld in haar behandeling. Iedereen heeft belangeloos meegewerkt aan het boek en daardoor kunnen we alle verkoopopbrengsten doneren aan het VU medisch centrum in Amsterdam, voor hematologisch onderzoek. Telkens als iets niet helemaal vlotte, hoefde ik maar te denken aan patiënten die voor hun leven vechten. Dat maakte het gemakkelijk om de vreugde op te zoeken die hoorde bij het maken van dit boek. Ik vind op zo'n manier samenwerken en delen zo'n rijkdom.'' (MAARTJE DE GRUYTER)

Een restaurant met 10 sterren, kunst in de keuken van Merlet Schoorl. Uitgegeven in eigen beheer. 40 euro. www.merlet.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden