PlusVoor alle leeftijden

Culinair kinderboek ‘Van honingbij tot hagelslag’ is ook leuk voor volwassenen

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Van honingbij tot hagelslag van Joël Broekaert met illustraties van Marieke van Ditshuizen (Ploegsma, €19,99).

Joukje Akveld
Joël Broekaert Beeld VRT
Joël BroekaertBeeld VRT

Wie maakten dit boek?

Culinair columnist, restaurantrecensent en programmamaker Joël Broekaert (1982) schreef met Van honingbij tot hagelslag zijn eerste kinderboek, maar het idee kwam van illustrator Marieke van Ditshuizen (1970). Sinds zij in 2010 in de Indonesische jungle zag hoe cacao, koffie, vanille en bananen groeiden, wilde ze een boek maken over al het lekkers dat van planten komt. Ze benaderde Broekaert en nu, elf jaar later, ligt er dit boek.

Wat is het geworden?

Geïllustreerde non-fictie voor kinderen vanaf een jaar of negen. Een enthousiaste Broekaert dompelt je onder in alle kennis die hij de afgelopen jaren opdeed als culinair journalist. Hier is een expert aan het woord, maar wel één die rekening houdt met zijn publiek. Zaadjes zijn eigenlijk heel stevige kinderkamers, mais is de Hulk onder de graansoorten en als je veel uien moet snijden maar niet wilt huilen, kun je het beste een duikbril opzetten. Van Ditshuizen gebruikte voor haar tekeningen slechts drie kleuren (knalroze, citroengeel en felblauw) die ze in de computer over elkaar legde om de kleurenrijkdom van de plantenwereld te tonen – met vrolijk knallende illustraties als resultaat.

Wat maakt het boek bijzonder?

Kookboeken voor kinderen zijn er genoeg, maar niet eerder werd voor de doelgroep zo grondig ingegaan op de herkomst van ons voedsel. Omdat de makers zich beperken tot de plantenwereld is al het eten dat voorbijkomt vegetarisch, waardoor het boek goed aansluit bij de milieubewuste, naar duurzaamheid strevende Greta Thunberg-generatie. Wel kun je je afvragen hoeveel tienjarigen zo gedetailleerd willen lezen over de oorsprong van gember, maple syrup en truffels.

Meer een boek voor volwassenen dus?

Voor leergierige kinderen met een bovenmatige interesse in voedsel zijn de teksten om te smullen, maar het boek is beslist ook interessant voor volwassenen. Voor de thuiskok bijvoorbeeld, of de weifelaar die al jaren een vegetarisch dieet overweegt. Na zoveel smaakvolle verhalen over zaden, groenten en vruchten taal je niet meer naar dat stukje vlees.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden