Crowdfunding voor 'testdag' Helikopter-Streichquartett

De Nationale Opera, Holland Festival en Het Koninklijk Conservatorium zijn een crowdfund-actie begonnen om de 'testdag' van het Karlheinz Stockhausen Helikopter-Streichquartett te kunnen betalen.

Erik Voermans
Karlheinz Stockhausen in 1970. Beeld Sueddeutsche Zeitung Photo
Karlheinz Stockhausen in 1970.Beeld Sueddeutsche Zeitung Photo

'Wow! Met jouw bijdrage schrijf je samen met ons geschiedenis. Onze dank is groot.' Was getekend: Stichting aus Licht, een initiatief van De Nationale Opera, het Holland Festival en het Koninklijk Conservatorium.

Deze tekst is te lezen op de crowdfundingsite Voordekunst.nl, waar DNO, Holland Festival en conservatorium een actie zijn begonnen om 30.000 euro op te halen om de 'testdag' van Karlheinz Stockhausens Helikopter-Streichquartett te kunnen betalen.

Al voor 15 euro kun je 'geschiedenis schrijven'. En voor 2500 euro ('Wow, wat geweldig!') krijg 'jij een bezoek aan het Kostuumatelier van DNO en een exclusieve rondleiding in de Gashouder'.

Helikopterstuk
Het staat er allemaal echt. Zijn dit de toon en het niveau waarop DNO, festival en conservatorium hun potentiële publiek menen te moeten aanspreken?

De eerste twee behoren bovendien tot de ruimst gesubsidieerde culturele instanties van Nederland. Kon die 30.000 euro niet langs een chiquere weg worden gebudgetteerd? Wat voor signaal wordt hiermee afgegeven? En gaat dat Helikopter-Streichquartett dan niet door als die 30.000 euro niet worden gehaald?

De actie op voordekunst.nl duurt nog 22 dagen.

Het Helikopter-Streichquartett is het spectaculairste onderdeel van het project Aus Licht. Komt het Helikopterstuk in gevaar? "Nee," zegt Annet Lekkerkerker, directeur van het Holland Festival. "Dat geld is voor een testdag, met alles erop en eraan. Maar het kwartet gaat hoe dan ook door."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden