Crowded House staat als een huis

Uiteraard begon Neil Finn zondagavond in de Heineken Music Hall over het spraakmakende gelijkspel van zijn land tegen Italië. Niet omdat de zanger/songschrijver van de Nieuw-Zeelandse popgroep Crowded House bekend staat als groot voetballiefhebber, maar omdat hij over bijna ieder onderwerp een praatje hield. Gelukkig stonden daar ook anderhalf dozijn erg goed gespeelde popliedjes tegenover.

Het is alweer drie jaar geleden dat de groep met de Beatlesachtige hitsongs na een lange 'sabbatical' van een decennium besloot weer bijeen te komen. Hits scoorden ze sindsdien niet meer, maar hun reünie-?album Time on earth uit 2007 gooide internationaal hoge ogen - ook in ons land. En de half juni verschenen nieuwe verzameling songs onder de naam Intriguer lijkt ook een succes.

Toch moet de belangrijkste reden dat de groep nog altijd een grote zaal als de Heineken Music Hall uitverkoopt niet bij die nieuwe platen gezocht worden, maar een kleine kwart eeuw eerder. Alle hits van Crowded House dateren uit de periode 1987-1992. Gelaagde, melodieuze en intelligente popsongs die los staan van elke trend en daardoor een lange houdbaarheid hebben.

Dat er stoelen voor het publiek zijn neergezet geeft aan dat Neil Finn en co - op drummer Matt Sharrod na inmiddels allen vijftigers - niet meer uitgaan van een heftig rockend publiek. Zelf lijken ze vooral het eerste deel van hun Amsterdamse concert ook te kiezen voor beschaafde kwaliteitspop zonder veel strapatsen. Zowel speltechnisch als qua geluidsbalans is de muziek echter perfect.

Met knap geconstrueerde nieuwe songs als Either side of the world en Isolation bewijzen ze nog steeds muzikale ambities te hebben. Toch missen die nummers de gouden refreinen uit de hoogtijdagen, zoals Fall at your feet of Better be here soon, die in Amsterdam ook weer gespeeld worden.

Finn praat veel en ontpopt zich bij vlagen bijna als stand-upcomedian. Soms werkelijk grappig en slim, op andere momenten flauw. Hij haalt zelfs twee jochies van een jaar of elf uit het publiek op het podium om een hardloopwedstrijdje te doen met gitarist Mark Hart. Dan dreigt het wel erg melig te worden.

Maar naarmate het concert vordert wordt de muziek wat steviger en volgen de grote hits elkaar frequenter op. Met songs als Don't dream it's over, Distant sun en ?Weather with you op je repertoire kun je je wat veroorloven. Dat zijn liedjes uit duizenden. (PETER BRUYN)

Neil Finn van Crowded House tijdens een optreden in Madrid. Foto EPA Beeld
Neil Finn van Crowded House tijdens een optreden in Madrid. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden