Creatieve sector op slot door coronavirus: kunstenaars zoeken publiek nu online

Nu voorstellingen, concerten en exposities zijn afgelast, zoeken kunstenaars nieuwe wegen om publiek te bereiken. De pandemie als creatieve uitdaging voor een sector die financieel in zwaar weer raakt.

Marjolijn de Cocq en Jan Pieter Ekker

In spijkerbroek en zwarte coltrui loopt hij door de lage zaal van Splendor zwijgend naar zijn bas, om een ruim drie minuten lange compositie te spelen voor de camera die hij bij de deur van de zaal heeft neergezet. Wilmar de Visser, contrabassist bij onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en een van de drijvende krachten achter het muziekcentrum in de Nieuwe Uilenburgerstraat, trakteert de thuiszitters via Facebook op een eigen compositie.

Nee, Splendor hoeft met zijn maximale zaalcapaciteit van tachtig man niet op slot. Maar ook hier zal het coronavirus de programmering beïnvloeden. En De Visser is een van de vele kunstenaars die dit weekend op zoek zijn gegaan naar nieuwe wegen om met het wegvallen van voorstellingen, concerten en exposities toch publiek te bereiken.

The Kik

Voorman Dave von Raven en Arjan Spies van de Tilburgse band The Kik gaven zaterdag een online akoestisch miniconcert met een hilarische aftrap en telefoongegoochel – Von Raven: “Hallo mensen, zijn we live? Tjongejongejonge, nu al een grote bak ellende.”

De Limburgse band DeWollf zag zijn Europese tournee gecanceld worden, maar besloot zaterdag in de Muziekgieterij een concert zonder publiek te geven en dat via de site van de Maastrichtse zaal te livestreamen. Ook veel dj’s organiseerde streaming events; Eindhoven Rock Rockcity bedacht The Isolation Sessions vanuit de studio.

De Limburgse band DeWolff in een lege Muziekgieterij. Vanwege het coronavirus was er geen publiek bij het concert aanwezig. Het optreden was in plaats daarvan te volgen via Facebook.  Beeld ANP
De Limburgse band DeWolff in een lege Muziekgieterij. Vanwege het coronavirus was er geen publiek bij het concert aanwezig. Het optreden was in plaats daarvan te volgen via Facebook.Beeld ANP

De posters van het Opera Forward Festival en de wereldpremière van de opera Ritratto van Willem Jeths die door heel de stad hangen, benadrukken eens te meer wat er allemaal wegvalt in het culturele veld. De generale van de opera met de opvallende kostuums van Jan Taminiau is donderdag 12 maart opgenomen, wanneer die te zien zal zijn is nog niet duidelijk. Ondertussen is wel een achtdelige podcast over het maken van de opera bij de NTR te beluisteren.

Kunst thuisbezorgd

Er zijn nog een paar kleine galeries en presentatie-instellingen open, waaronder CBK Zuidoost. Ook Morren Galleries in Utrecht is geopend; voor iedereen die liever thuis blijft, bedacht Morren een vrijblijvende ‘thuisbrengservice’. Wie belangstelling heeft voor een kunstwerk op de website, kan het werk gratis thuisbezorgd krijgen ‘zodat u direct kunt zien of het in uw interieur past’.

Een groot aantal literaire evenementen is gecanceld, evenals het gratis treinen met het Boekenweekgeschenk. De marketingorganisatie CPNB heeft daarom besloten de Boekenweek op te rekken tot eind van de maand, zodat de boekwinkels – die ook veel leger zijn dan normaal – gebruik kunnen blijven maken van boekpromotiemateriaal en het geschenk en Boekenweekessay verkrijgbaar blijven.

Scheltema

Boekhandel Scheltema besloot echter zondag de deuren te sluiten; online boeken bestellen blijft wel mogelijk. Online leesinitiatieven zijn er ondertussen te over. Schrijver en kinderboekenambassadeur Manon Sikkel lanceerde #ikleesthuis waarmee thuiszitters titels delen.

Maandag gaan ook de laatste Amsterdamse bioscopen dicht, die eerder nog hadden besloten om maximaal 99 kaarten per zaal te verkopen. Alleen Pathé houdt vooralsnog een slag om de arm. Het aanbod op Picl, waarop ook een aantal Amsterdamse filmtheaters een deel van hun programmering direct on demand aanbiedt, is echter groter dan ooit. Ook Pathé biedt nieuwe films online aan, en alle 24 afleveringen van A’DAM E.V.A. zijn nu te zien op Videoland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden