Plus

Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 dreigt te verdwijnen

Het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 moet mogelijk weg uit het Fort bij Aalsmeer. Een wethouder van de gemeente Haarlemmermeer heeft andere plannen met het fort. Een bijzonder museum dreigt daarmee te verdwijnen.

Vrijwilliger Jan Springintveld toont de schatten van het museum. 'Met donaties en ­entreegelden houden we het hier draaiende' Beeld Jean-pierre Jans
Vrijwilliger Jan Springintveld toont de schatten van het museum. 'Met donaties en ­entreegelden houden we het hier draaiende'Beeld Jean-pierre Jans

"Wil je het verhaal horen van deze Fokker D-21?" Jan Springintveld staat naast het gecrashte en gereconstrueerde gevechtsvliegtuig in een van de zalen van het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45. En hij begint te vertellen.

Over sergeant vlieger Koos Roos, die in de eerste dagen van de oorlog in mei 1940 in zijn jachtvliegtuig van de Nederlandse luchtmacht in gevecht raakte met drie Duitse Messerschmitts. Bevlogen doet Springintveld (1960) zijn verhaal.

Hij beschrijft het gevecht in de lucht in detail, wijst op kogelgaten, zet een gevalletje ­geschiedsvervalsing recht (de Fokker D-21 werd niet door Nederlands afweergeschut naar beneden gehaald) en laat zijn hand even over de propeller gaan.

Na een minuut of vijftien - als Koos Roos aan zijn parachute veilig is geland - stopt hij. "Ik kan je nog veel meer vertellen, maar dan sta je hier morgenochtend nog."

Jan Springintveld is een van de ruim dertig vrijwilligers van het museum. Als secretaris van de stichting achter het museum trok hij vorige week aan de bel. Omdat het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 dreigt te verdwijnen.

Renovatie
Het museum is al tien jaar gevestigd in het Fort bij Aalsmeer, in het buurtschap Aalsmeerderbrug aan de Ringvaart. Het fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Een schitterende locatie, dat vindt ook wethouder Derk Reneman van de gemeente Haarlemmermeer, waar Aalsmeerderbrug onder valt. Alleen heeft hij andere plannen met het fort.

Springintveld stuurde een persbericht uit met de kop 'Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 moet weg uit Fort bij Aalsmeer'. Bij de Fokker D-21 licht hij het persbericht toe.

"Er staat hier een renovatie gepland en we zijn al maanden met de wethouder in gesprek over een andere locatie, want Reneman wil het fort leeg opleveren voor verkoop. Het besluit dat we echt weg moeten is nog niet genomen, want de wethouder moet zijn plannen nog toelichten in de gemeenteraad en er zijn vanuit de raad al vragen aan het college gesteld.

Maar op 4 juli heeft hij hier de vrijwilligers toegesproken met als conclusie: linksom of rechtsom, we willen het fort leeg in de markt zetten. En dat betekent dat wij er dan uit moeten."

Huurbescherming
Het zit Springintveld niet lekker. "Er is ons ­alternatieve huisvesting aangeboden, elders in de polder. Dat varieert van panden waarvan je iets kunt maken tot bouwvallen."

"Maar in alle gevallen moeten we er zelf geld in steken en dat hebben we niet. We krijgen een kleine subsidie van de gemeente, maar dat is niet genoeg om onze broek op te houden. Met donaties en ­entreegelden houden we het hier draaiende."

Hij geeft een rondleiding door het verrassend ruime museum, weet bij elk voorwerp een verhaal en vertelt over de vele schoolklassen die het museum bezoeken. "Ik laat ze dan een oude vliegtuigmotor zien waar nog olie uit lekt. 'Dit is 1943', zeg ik dan. Dan zijn ze stil, hoor..."

Het museum is huurder, zegt Springintveld, de wethouder de huurbaas. "Hij kan ons eruit zetten. Maar is dat netjes? We hebben wel te maken met een cultureel-educatief-maatschappelijk verantwoorde onderneming. Die hoort toch huurbescherming te hebben? Er zijn al gemeenteraadsleden komen informeren wat er nu precies aan de hand is. We willen graag hier blijven en meedenken over verbeteren en uitbreiden."

Bij een prachtige maquette van de 'jodenboerderij' van de familie Bogaard in Nieuw-Vennep, waar veel onderduikers zaten, zegt Springintveld dat hij al verontwaardigde reacties heeft gekregen.

Ook uit het buitenland, van onderduikers en veteranen en hun familieleden. "Die mensen begrijpen niet dat dit museum zou kunnen verdwijnen. Ze zijn zo dankbaar voor wat we hier laten zien. We geven piloten, soldaten, verzetsmensen en onderduikers een gezicht. Als we dat niet doen en daar niet steeds aandacht op vestigen, verdwijnen die verhalen voorgoed. Dat mag toch niet gebeuren?"

Maps4News Beeld Jg/Het Parool
Maps4NewsBeeld Jg/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden