PlusFilmrecensie

Cowboys is een film die nu eens níét een onaantastbaar manbeeld schept

Still uit Cowboys. Beeld
Still uit Cowboys.

Joe wil geen jurken dragen. Geen ­roze haarbanden en barbies. Hoe zeer Sally haar tienjarige kind ook tot een meisje probeert te kneden, als een stuk klei –zoals ex-man Troy het ­typeert – Joe weet het zeker: hij is een jongen. Geen tomboy, want dat is ­gewoon ‘een ander type meisje. En ik ben geen meisje.’

In iets wat het midden houdt tussen een ontvoering en een vlucht, neemt Joe’s goedbedoelende, maar met ­psychische problemen worstelende vader hem mee de bergen van Montana in. Naar Canada, dat door Troy wordt afgeschilderd als een idylle waar de bergen nog hoger zijn en de rivieren nog wijder. En de mensen vriendelijk en begripvol.

De film springt heen en weer in de tijd om de aanloop daarnaartoe te tonen. Die flashbacks brengen nuance aan, zoals wanneer Sally Troy toebijt dat hij lekker het stoere rolmodel mag uithangen, terwijl zij achter het aanrecht staat. Vind je het gek dat Joe geen meisje wil zijn, snauwt ze. Het toont enerzijds haar onvermogen om te bevatten dat het voor Joe geen keuze is, maar laat haar anderzijds ook meer zijn dan die stugge, conservatieve moeder.

Tegelijk ondermijnt die vertelstructuur de spanningsboog. Door de tocht van Troy en Joe richting Canada en de zoektocht naar hen steeds te onderbreken, wordt dat nooit de spannende en emotionele reis die het zou kunnen zijn. Daarbij wordt de uitkomst van hun tocht wat al te nadrukkelijk aangekondigd.

Zo is Cowboys een wat onevenwichtig speelfilmdebuut van de Amerikaanse Anna Kerrigan, gestut door sterke acteerprestaties, vooral van Steve Zahn en Sasha Knight als vader en zoon. Een film die met houthakkershemden en opzichtige gespen nu eens niet een onaantastbaar manbeeld schept, maar eentje waarin plaats is voor tederheid en fragiliteit.

Cowboys

Regie Anna Kerrigan
Met Steve Zahn, Sasha Knight, Jillian Bell
Te zien in Filmhallen, Soho House

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden