PlusAchtergrond

Costa 2.0 is nog gelikter en gepolijster: ‘Hopen op weer een Nederlandse klassieker’

Costa! is terug. De revival van de klassieker uit 2001 kent nog meer muziek, dans en humor. Een kijkje achter de schermen bij de opnames aan de Spaanse kust.

Dennis Jansen
null Beeld Martijn van Gelder/Dutch Filmworks
Beeld Martijn van Gelder/Dutch Filmworks

Een caravan? Jawel, er staat een caravan op de bodem van een leeg zwembad. Met een trappetje op half zeven en de muren afgebladderd. Een bijna vergane klapstoel, een stoffig kleed, tentstokken en -doek en een plantenbak completeren een treurig beeld. Wie in vredesnaam viert hier vakantie? Of erger nog: wie wóónt hier?

Dan zwaait het deurtje van de caravan open. “Welkom,” roept een man, op slippers, getooid in een schreeuwerig hawaïshirt en onderwijl een vette grijns plooiend tussen de stoppels. “Welkom in mijn huis.”

Het is Roeland Fernhout voor even in zijn rol als Thomas, een van de hoofdpersonen in Costa!!, de revival van de klassieker uit 2001. “Thomas bestiert hier de discotheek Costa,” vertelt Fernhout, “maar het gaat niet goed met hem. Hij heeft schulden, de club is in verval. Heerlijk om te spelen.”

We zijn in de buurt van Calafat, een schilderachtig plaatsje aan de Spaanse kust. Op de achtergrond ruisen de golven van de Middellandse Zee. Het is de zomer van 2021 en hier zijn de eerste opnames van Costa!!, de feelgoodfilm die vorig jaar al gedraaid zou zijn maar door corona is uitgesteld.

Glimlach

Fernhout heet ons welkom, terwijl de andere acteurs binnendruppelen. Ze zien het decor voor het eerst en glimlachen stuk voor stuk bij de aanblik van de palmbladeren op de grond, een jukebox – doet-ie het nog? –, affiches van twee decennia terug, lege kratjes bier en omgewaaide hekken. Op het dak van de karaokebar ontbreekt de O in de naam Costa. Deze smoezelige bouwval, zo weten de acteurs, is toch écht de bedoeling, want in de film – spoiler! – zal deze oude discotheek De Costa een flinke transformatie ondergaan. Hier verschijnen straks feestende jongeren, wordt er gesjanst en gedanst, is er een battle of the bars. Costa!! staat synoniem voor zon, zee, zwoelheid in combinatie met muziek.

Katja Schuurman in de eerste Costa! Beeld pr
Katja Schuurman in de eerste Costa!Beeld pr

Het is Jon Karthaus, de regisseur, die de klassieker nieuw leven heeft ingeblazen. Best gedurfd, omdat de film van Johan Nijenhuis in 2001 een regelrechte hit werd. Met acteurs en actrices die uitgroeiden tot grote namen: Daan Schuurmans, Katja Schuurman, Georgina Verbaan, Michiel Huisman.

Beetje stout

“Voor veel mensen staat Costa! als romantisch jeugdbeeld,” zegt Karthaus die samen met jeugdvriend Diederik Jekel ook verantwoordelijk is voor het script. “Het is een mooie uitdaging om de mensen mee te nemen in een nieuw avontuur. Ik zat destijds ook in de Rembrandtbios in Utrecht met klasgenootjes. Een beetje stout, zoenen in de zee, een kralenketting. Iedereen wordt in de zon, de zee en tegen zo’n blauwe lucht toch de beste versie van zichzelf. En stiekem waren we verliefd op Katja Schuurman.”

La Schuurman, ze is de enige die nog overgebleven is van de oude cast. Haar personage Frida, in 2001 een sexy propper, is nu moeder van Anna (gespeeld door Abbey Hoes). Het verhaal: als Anna onverwacht met een vriendin naar de Costa Brava vertrekt, reist Frida haar achterna. Daar treft Anna in eerste instantie Thomas aan – haar vader – in zijn vervallen club. Zijn hij en de discotheek nog te redden? En ligt de liefde wederom op de loer?

“Toen Jon belde, zei ik eigenlijk meteen ja,” bekent Fernhout. “Een bijzondere gast. Ik kende het script niet eens, maar ik vertrouw hem blindelings. Costa is een merknaam waar je u tegen zegt. De eerste Costa! was zo’n fenomeen. Holland stond op z’n kop. Laten we hopen dat we iets moois voor elkaar kunnen krijgen.”

Die groep, met behalve genoemde Abbey Hoes, Roeland Fernhout en Katja Schuurman, bestaat verder uit onder anderen Soy Kroon, Stephanie van Eer, Tina de Bruin, Sinan Eroglu en Oscar Aerts. Kroon was vereerd toen Karthaus hem vroeg. De regisseur wist dat de acteur Dance Dance Dance (in 2018) had gewonnen. “En of ik ook kon zingen, vroeg hij. Oh, moet dat ook in Costa!!? Wist ik niet eens.”

Abbey Hoes: “ik heb niet lang hoeven nadenken om ja te zeggen. Het script is wel een paar keer veranderd. Scherper, grappiger, zeker door dat sausje van Jon. Zijn humor kan lekker hard zijn. Ik hoop dat dit weer een echte Nederlandse klassieker wordt.”

De mouwen gaan in opwaartse richting. In een mum van tijd parelen de zweetdruppels op de acteurshoofden. Tussen de opnames door zeggen ze het allemaal: Costa 2.0 is nog gelikter en gepolijster. “Met meer humor,” zegt Katja Schuurman. “Muziek en dans, daar is zo ontzettend veel tijd in gestoken. Dat zie je straks terug in de film.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden