PlusRecensie

Corona volgens tekenaar Typex: ouwehoeren via beeldbellen

In Je moeder! toont tekenaar Typex de coronapandemie in zijn eerste auto­biografische strip.

Peter van Brummelen
null Beeld Typex
Beeld Typex

Tijdens de eerste lockdown waren we met zijn allen toch strenger dan nu. Typex kwam bij bezoekjes aan zijn moeder niet verder dan de voordeur en sprak haar via de intercom. Beeldbellen deden ze ook veel. We zien het in Je moeder! (ondertitel: Lief en leed op anderhalve meter), met gebundelde stripcolumns uit de Volkskrant.

Amsterdammer Typex kreeg met zijn strip­biografiëen van Rembrandt en Andy Warhol internationaal succes. In zijn rijke en diverse oeuvre speelde hij zelf lang geen rol. In Je moeder! gaat hij voluit autobiografisch. Op bijna elk plaatje is hij te zien, vaak samen met zijn 80-jarige ma. Typex heeft beiden een karikaturaal uiterlijk gegeven: grote hoofden, korte armpjes en beentjes.

Jordaan

Visueel gebeurt er veel minder dan gebruikelijk in de boeken van Typex. Logisch, want het gaat hier vooral om gesprekken tussen moeder en zoon. Wie Typex weleens heeft ontmoet, weet dat hij een geweldige ouwehoer is. Zijn moeder, geboren en getogen in de Jordaan, is ook zo. Liefie en engel noemen ze elkaar.

In de vaak enorm grappige conversaties worden ook serieuze zaken aangesneden. Zo leren we dat de stiefvader van Typex’ moeder losse handen had en dat haar echte vader aan de drank was. Corona speelt een rol in elk van de 27 stripcolumns, maar de verhaaltjes gaan toch in de eerste plaats over de verhouding tussen de tekenaar en zijn moeder.

Doordrinken

Je Moeder! is hoofdzakelijk getekend in grijstinten. Maar als Typex met een vreselijke kater in bed ligt, is zijn gezicht groen. Er wordt in het boek lekker doorgedronken. Bij familie maakt Typex’ jongere broer een grap die lezers waarschijnlijk ook gaan proberen: ‘Ik pak nog een flesje wijn, deze doet ’t niet meer.’

Leuk voor Amsterdammers zijn de herkenbare locaties. Moeder woont in de Sarphatistraat en Typex drinkt na de eerste lockdown een biertje in hiphopcafé De Duivel in de Reguliersdwarsstraat. Hij en zijn broer komen er terecht als in andere (muziek)kroegen geen plek is. Typex vindt het niet erg: ‘Hiphop is ook veel leuker om doorheen te lullen.’

Typex: Je Moeder! Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, € 20,00.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden