Corneille combineerde kunst met commercie

Corneille in 1986. Foto ANP Beeld
Corneille in 1986. Foto ANP

AMSTERDAM - Het grote publiek kent hem voornamelijk van de oprichting van kunstbeweging Cobra en van zijn kleurrijke fantasievolle schilderijen van vogels, bloemen en vrouwen. Kunstenaar Corneille werd op 3 juli 1922 geboren in Luik (België). Hij overleed zondag in een ziekenhuis in Frankrijk.

Corneille, geboren als Cornelis Guillaume van Beverloo verhuisde met zijn familie op twaalfjarige leeftijd terug naar Nederland. Corneille leerde zichzelf schilderen, voordat hij tussen 1940 en 1942 kunstcursussen volgde aan de Amsterdamse Academie. Zijn eerste expositie had hij in 1946 in Groningen.

Als kind signeerde hij zijn tekeningen met Cornie en dat verbasterde hij later tot Corneille, wat kraai betekent in het Frans. Corneille behoorde in 1948 met Appel en Constant tot de oprichters van de Experimentelen. Met Appel begon hij met het tekenen van portretjes op de Zeedijk in Amsterdam, die ze voor een piek verkochten.

Ze trokken naar Parijs, want daar 'gebeurde het' immers. Op zijn 26ste richtte hij samen met zijn landgenoten Appel en Constant, de Belgen Christian Dotremont en Joseph Noiret en de Deen Asger Jorn Cobra op. De naam slaat op de drie hoofdsteden van de landen waaruit de oprichters vandaan kwamen: Copenhagen, Brussel en Amsterdam.

Parijs
Drie jaar erna werd de beweging opgeheven, volgens Corneille op het hoogtepunt. Corneille vestigde zich in 1954 definitief in Parijs, omdat hij vond dat hij zich daar kon meten met schilders van de hele wereld.

Corneille heeft, naar eigen zeggen, nog drie perioden gehad in zijn carrière na Cobra. De eerste noemde hij de lyrische, abstracte periode. Daarna deed hij landschappen, geïnspireerd door reizen naar Afrika.

In zijn derde periode viel hij terug op figuratie. Vogels, bloemen en vrouwen kwamen steeds terug in felle en vrolijke kleuren. Bij het grote publiek werd hij met die stijl bekend, zeker nadat hij commerciële opdrachten aannam, zoals het bedrukken van pennen en stropdassen.

In de jaren voor zijn dood kwam hij vooral in het nieuws door Cobra-tentoonstellingen en door zijn manisch-depressieve buien. Op verzoek van zijn vrouw, de Russische Natasja de Laktionoff, werd hij onder curatele gesteld, omdat hij tijdens die buien te veel geld zou uitgeven. Vrienden en galeriehouders beschuldigden haar ervan op zijn geld uit te zijn.

Corneille bleef tot zijn dood kunst maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden