PlusPS

Corine Koole: 'Geen enkele liefde kan zonder trouw'

Schrijfster Corine Koole (55) sprak ruim duizend mensen over de liefde en kwam zo tot de kern. 'Een goed huwelijk is niet hetzelfde als een grote liefde.'

Nadine Ancher
Corine Koole: 'Het mooie aan liefde is dat je moet afwachten wat er gebeurt.' Beeld Robin de Puy
Corine Koole: 'Het mooie aan liefde is dat je moet afwachten wat er gebeurt.'Beeld Robin de Puy

U schreef het boek De zeven wetten van de liefde. Wat bent u de afgelopen jaren te weten gekomen?
"Al die geheimen, gesprekken, herinneringen en losse­ ­artikelen heb ik op een rijtje gezet. Plots kwam uit al die verhalen de kern bovendrijven. Telkens kwamen er zeven thema's langs: verliefdheid, verlangen, seks, grote liefde, eeuwige liefde, pijn en trouw."

"Verliefdheid bestaat uit drie fasen. De eerste fase is een soort betovering en ongeloof. Het idee van 'wat overkomt mij nu?' Dat ongeloof slaat om in twijfelloosheid en in de derde fase sijpelen onze verwachtingen en de buitenwereld binnen."

"Mijn man en ik hebben die derde fase nooit goed doorlopen. Ik voel na ruim dertig jaar permanente onrust. Ik ben krankzinnig romantisch. In mijn hart verlang ik naar ­eindeloos samen slenteren door musea. Dagelijks maak ik een afweging, alsof ik elke dag opnieuw voor hem kies."

Hoort je partner je grote liefde te zijn?
"Het zou zo veel schelen wanneer mensen beseffen dat onzekerheid in de liefde de enige zekerheid is die we hebben. Mensen denken doorgaans dat alles maakbaar is, maar het mooie aan liefde is juist dat je moet afwachten wat er gebeurt. Eén op de drie huwelijken strandt."

Zijn de huwelijken die het redden grote liefdes of praktische, op empathie gebaseerde overeenkomsten? Een goed huwelijk is niet hetzelfde als een grote liefde. Het is een soort afspraak, terwijl een grote liefde als een deken is die je ­bedekt en beschermt tegen onrust en angst. Die je als een gedeelde energie overrompelt, daar kun je niet naar zoeken."

"Er is een kern die soms raakt ondergesneeuwd in alle drukte, maar eenmaal opgepoetst weer zichtbaar wordt. Zoals wij in de kerstvakantie een hele avond film kijken en de volgende ochtend bij de koffie nog steeds niet uitgepraat raken."

En de conflicten?
"Elke liefde draagt het tegendeel in zich, het is een kwestie van tijd tot de pijn zich openbaart. Je kunt op het ene ­moment denken: wat is dit te gek, en het volgende lig je gevloerd: hoe kan hij dit zeggen? Liefdespijn en geluk ­blijken kinderen op een wip: de ene keer vliegt de een de lucht in, een volgend moment de ander. Nooit in evenwicht."

"Conflicten zijn niet erg: ze zetten de boel op scherp. Uit de vele interviews blijkt dat vrouwen die onverwacht door hun man zijn verlaten, meestal weinig ruzieden. Zij plaatsten hun partner op een voetstuk en maakten zich ondergeschikt."

Gaat een van de zeven wetten over seks?
"Vrouwen en mannen die na een jarenlang huwelijk zeggen dat ze geen zin meer hebben in seks, ondermijnen er hun liefde mee. De allerbeste seks kent een gevoel van tijdloosheid, een soort vredigheid. Voor mij is het dubbelgetrokken bouillon, terwijl de rest van het leven soms smaakt naar een maggiblokje."

"Niet streven naar perfectie en de ander niet als je bezit zien, zijn denk ik de bron van jarenlang lekkere seks. Het speelt zich af in een ander ­bewustzijn; als je praat, beland je weer in de alledaagse wereld. Het is een manier om het wonder van de liefde wonderlijker te maken."

Welke essentie heeft liefde?
"Trouw. En dan heb ik het niet over seksuele, dat vind ik niet zo interessant. Trouw is voor mij de intentie om je ­geliefde blijvend te willen begrijpen en doorgronden. De wil en het vermogen je in de ander te verplaatsen. Zo sprak ik een vrachtwagenchauffeur die zich na twintig jaar op de weg een buitenstaander voelde in zijn gezin."

"Hij vatte het plan op reportages te maken in Spanje. Zijn vrouw vroeg niet: waar gaan we van leven? Ze zei: als je dat echt wilt, doen we dat. Trouw gaat over loyaliteit. Geen enkele liefde kan zonder trouw: trouw is het hart van alle liefde."

Corine Koole: De zeven wetten van de liefde. ­Prometheus, €19,99.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden